digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježena 22. godišnjica deblokade Mostara

Autor: Hasan Eminović Juli 01, 2015 0

U saradnji sa Islamskom zajednicom i drugim organizacijama proisteklim iz odbrambeno oslobodilačkog rata Jedinstvena organizacije boraca Grada Mostara jučer je višesatnim prigodnim programima, posjetom turbetima i spomen obilježjima obilježila 22. godišnjicu deblokade Mostar i oslobađanja Bijelog polja.

 Programi organizirani u Mostaru protekli su u znaku sjećanja na legendarnog komandanta 41 slavne mostarske brigade Mithada Hujdura Hujke i njegove saborce koji su dali svoje živote u toj akciji. Evocirane su uspomene na 30. juni 1993. godine, dan kada su armijske jedinice izvršile deblokadu opkoljenog istočnog dijela grada, te se preko Bijelog Polja spojile sa ostalim slobodnim teritorijima Bosne i Hercegovine, što je bilo presudno za dalji tok ratovanja. 

Na mostarskim šehitlucima okupljenim učesnicima tih događaja, demobilisanim borcima A RBiH i građanima Mostara obratili su se Edin Sefić ispred koordinacije boračkih udruženja Grada Mostara i mostarski muftija Salem ef. Dedović. „U toj borbi najveće patriote i najhrabriji borci položili su svoje živote, na čemu  im svi mi ali i buduće generacije trebaju i biti zahvalni“, istakao je Sefić. Govoreći o brigadnom generalu rahmetli Hujki Sefić je kazao da će Hujkin lik i njegovo djelo sve patriote trajno nositi i čuvati u srcima i sjećanjima.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović je kazao da je 30. juni 1993. godine jedan od sudbonosnijih datuma nacionalne historije Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine. Podsjetio je koliko je važno čuvati sjećanje na vrijeme odbrane Mostara. „Ta ideja vodilja mora ostati naš program i naš puta. Ona nikada ne smije biti dovedena u pitanje bez obzira na različita politička opredjeljenja. Te političke razlike nikada ne mogu biti toliko velike da nas razjedine, podijele i udalje od ideje za koju je svoj život dao rahmetli Hujka i njegovi saborci“, kazao je muftija Dedović.  Na kraju je pozvao sve okupljene da i dalje rade na očuvanju slobode, da i dalje ulažu u kulturno i nacionalno zajedništvo. „Trebalo bi tome biti sve podređeno kako bi dosljedno prenijeli emanet na buduće generacije ", kazao je muftija Dedović.

Govoreći na ceremoniji kod turbeta, na bivšem ulazu u Sjeverni logor, gdje je stradao Midhat Hujdur Hujka, njegov saborac Azer Penava je rekao da je Mostar proživljavao teška vremena, sve do deblokade Mostara. „I dva dana poslije bilo je mnogo neizvjesnosti. Puno više se imalo u planu za osloboditi. Samom pogibijom našeg rahmetli komandanta i komandanta Vojne policije, Midhata Hujdura Hujke, Sabahudina Balavca i ostalih boraca, dobrim dijelom se 'umirilo' ono što se planiralo još uraditi", rekao je Penava.

Penava je posebno akcentirao koliko mu je drago da je nakon 22 godine ponovo imao priliku vidjeti mnogo prijatelja i poznanika iz vremena agresije. „Mi se vidimo samo jednom godišnje. Da nije bilo najodvažnijih i najhrabrijih boraca AR BiH ja ne znam gdje bi danas  bili, vjerovatno u nekim trećim zemljama ili po masovnim grobnicama i zato je važno je da o ovome pričamo, o ovom datumu i da se prisjećamo naših heroja“, rekao je Penava.  Kazao je kako su, nažalost, on i njegovi prijatelji morali voditi „bitke  sa nekim našim„  protiv opstrukcija za izgradnju turbeta Hujki i saborcima na ulazu u Sjeverni logor. Posjeta turbetu završena je interpretacijom pjesme „Hujka komandant“ u izvođenju mostarskih muzičara – Saše, Serđa i Derija.

Zajednički iftar za preko hiljadu vjernika

Kulturno vjerski program manifestacije „Putevima pobjede“ kojom se obilježava 22 godišnjica oslobođenja Bijelog Polja i deblokade Mostara nastavljen je zajedničkim iftarom kojem je prisustvovalo 1000 vjernika, zvaničnika i gostiju na malonogometnom stadionu kod Osnovne škole „Bijelo Polje“. Po svom obimu i organizacionoj kompleksnosti ovo je jedan od najmasovnijih i najorganiziranijih zajedničkih iftara u posljednjih nekoliko godina u Mostaru.

Od akšam do teravih-namaza koji su klanjani na otvorenom upriličen je kulturno zabavnim programom u kojem su učestvovali dramska sekcija učenika Osnovne škole, ansambl Ornametn i kulturno umjetnička društva koja djeluju u ovom gradskom području.  U ime Jedinstvene organizacije boraca Bijelog polja sjećanje na vrijeme u kojem se branila čast, sloboda i pravo na život na svečanosti s prisutnima je podijelio ratni komandant Ibrica Ljevo. On je podsjetio na težak položaj demobilisanih boraca A R BiH koji su se, kako je kazao, borili za svaki pedalj ove zemlje, a sada se osjećaju prevarenim.  „I u miru se trebamo nastaviti boriti prije svega za državu, a onda za svoja prava“, rekao je Ljevo.   Osvrnuvši se na događaje iz 1993.g. podsjetio je da su u akcijama deblokade Mostara ravnopravno učestvovale jedince IV Korpusa iz Mostara i borci AR BiH koje su bile pod okupacijom HVO-a u Bijelom Polju. „ Moji saborci, moji Bijelopoljci, vi se možete ponositi svojim učešćem u ovom ratu, jer u vaše kuće nije ušao niko kome vi to niste dozvolili“, ocijenio je Ljevo.  Na kraju je podsjetio kako se ovih dana vrše pripreme za podizanje novih optužnica pripadnicima A R BiH u vezi ratnih događaja u Bijelom Polju. „ Bez obzira što se ovdje nije desilo ništa čega bi se trebali stidjeti, što bi ukaljalo ugled AR BiH, što se s tim želi  izjednačiti i ovaj prostor sa onim što se dešavalo na desnoj strani Neretve, mislim da trebamo vjerovati  institucijama Države da uradi svoj posao. Ono što mi možemo uraditi  je da ljudima koji su se našli ili koji će se naći u toj neugodnoj situaciji pružimo svoju pomoć kako bi što lakše prošli kroz ova iskušenja “, poručio je Ljevo.

Prije zajedničkog klanjanja teravih-namaza obratili su se još glavni imam Medžlisa iz Mostar Suljo ef. Cikotić i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Suljo ef. Cikotić ocijenio je kako je obilježavanje ove godišnjice poseban događaj ponosa, jer su časni šehidi i borci ARBiH borili za čast dostojanstvo, vjere i života, slobode u svakom smislu što je glavna poruka svih Božijih poslanika s kojim ih je slao Uzvišen Allah narodu i narodima, kako bi čovjek bio slobodan, da robuje samo Allahu, Gospodaru svih svjetova.  

Pojašnjavajući suštine mjeseca ramazana u kojem se desile i bitka na Bedru i Feth Mekke pozvao je vjernike da se okupe oko zajedničkih vrijednosti vjere. „Posebno bih se zahvalio ovim roditeljima koji su večeras došli sa djecom na ovu svečanost, da i oni osjete kako trebamo dijeliti ljepote islama. Vodeći računa o svojim vrijednostima, jer vrijedan smo mi narod, pokazali smo to u najtežim momentima , a možemo to i sada pokazati, da možemo živiti u puno ljepšem i ugodnijem ambijentu u kojem ćemo sretno živiti od svog rada i zalaganja“, kazao ef. Cikotić.  

Mostarski muftija Salem ef. Dedović konstatirajući kako je najbolja poruka ovog skupa činjenica da na njemu prisustvuju ljudi svih gradova Hercegovine, Mostara, Stoca, Čapljine, Nevesinja, Gacka pa čak i šire. „Tu poruku možemo dobro iščitati večeras ovdje i trebamo je čuvati i nastaviti njegovati i nakon ramazana i nakon Bajrama. Ta poruka je naše nacionalno i kulturno zajedništvo. Mi to moramo čuvati i sačuvati“, istako je muftija Dedović.  Kazao je kako se u te procese i dalje treba ulagati. „Svako je dužan da brine za to. Ne smijemo to dovoditi u pitanje. Ne bi smjeli ni pokoju cijenu da bilo kakve razlike među nama razore naše nacionalno jedinstvo i našu ideju vodilju“, poručio je muftija Dedović.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine