digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Marš mira “Tihi hod za veliku bol“

Autor: Nijaz Duzan Novembar 18, 2016 0

Zločin nad Bošnjacima Kotor-Varoša urađen je po istoj matrici po kojoj će tri godine poslije biti počinjen i genocid u Srebrenici

Treći novembar 1992. godine za Bošnjake Kotor-Varoša ostat će zapisan crnim slovima i zapamćen kao jedan od najtežih i najgorih trenutaka u bližoj i daljoj historiji. To je trenutak kada su Bošnjaci Kotor Varoša koji su do tog trenutka nadljudskim naporima pružali otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je pokušavao zauzeti dolinu rijeke Crvcke u kojoj je smješteno selo Večići, a gdje su Bošnjaci našli utočište i pokušali se zaštititi od već najavljivanog genocida. Pod pritiskom zime, bolesti, nedostatka hrane, lijekova, ali i naoružanja kojim bi se dalje branili od svakodnevnih napada, donesena je vrlo teška odluka da se krene prema Travniku, najbližoj slobodnoj teritiriji. Civili su autobusima UNHCR-a uz mnoga maltretiranja izašli do Travnika, grupa od oko 400 boraca, iscrpljenih stalnom odbranom civilnog stanovništa, krenula je preko šume do slobodne teritorije. Nažalost broj od 167 njih nije uspio doći do Travnika, a za 163 Bošnjaka se još traga i vode se nestalim. Bošnjaci Kotor Varoša u spomen na svoju braću i komšije već nekoliko godina tradicionalno organiziraju Marš mira pod nazivom „Tihi hod za veliku bol“. Prvog novembra se kreće iz Karaule kod Travnika i zatim preko Bešpelja kod Jajca 3. novembra dolaze u Večiće, odakle se i krenulo na put prema slobodnoj teritoriji. Ove godine u Maršu je učestvovalo pedesetak učesnika svih generacija Kotorvarošana, ali i ljudi iz Travnika i drugih općina koji su se željeli pridružiti ovom Hodu.

Nekoliko stotina Bošnjaka na prohladnom danu, uz tekbire i suze koje se nisu mogle obuzdati, dočekalo je učesnike Marša mira u Večićima, gdje je izveden i prigodan program, a koji su izvela djeca učenici OŠ „1. Mart“, a ova škola je još jedan pokazatelj borbe Bošnjaka Kotor-Varoša za svoja prava i protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu RS-a, koja se provodi u njihovoj matičnoj školi „Sveti Sava“ u Vrbanjcima. Prisutnima su se obratili imam džemata Večići Muharem-ef. Muslić i muftija banjalučki Osman-ef. Kozlić, koji je kazao da “nikada ne smijemo zaboraviti svoje šehide i da nikada nećemo odustati od traženja mubarek kostiju naših ubijenih“. Alekić Semina, predstavnica udruženja šehidskih porodica je podsjetila na zločine počinjene na području Kotor-Varoša od strane srpskog agresora, počevši od 11. juna 1992. godine napadom na selo Hrvaćane, zatim ubistva civila u Dabovcima, Hanifićima, Čirkinom Brdu, Vrbanjcima i mnogim drugim mjestima gdje su počinjeni strašni zločini nad Bošnjacima Kotor-Varoša. Također, pozvala je institucije da procesuiraju odgovorne za ove zločine, kako bi porodice nevino ubijenih dobile kakvu takvu satisfakciju. Organizatori Marša mira „Tihi hod za veliku bol“ bili su Medžlis Kotor-Varoš, džemat Večići, Udruženje za suživot i toleranciju u kotorvaroškoj dolini i udruženje šehidskih porodica i poginulih boraca „Vrbanja“. Bošnjaci Kotor Varoša pozivaju i ostale da se priključe Maršu mira i svojim hodom doprinesu očuvanju sjećanja na naše šehide, prijaviti se možete kod Tatar Mirsada na broj 065/629-426.

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine