digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stavovi bivših učenika: Gube li smisao mektepska takmičenja?

Autor: E. Subašić Decembar 16, 2016 0

Bivši učenik mekteba Edin N. u svom osvrtu na mektepske dane istakao je važnost svijesti kod muallima da je važnije naučiti svu djecu nego odvesti pojedince na takmičenje.

“Mislim da medžlisi, ili ko već, prevelik pritisak vrše na efendije u smislu takmičarskog programa na kraju godine. Kao da je toliko bitno na kojem mjestu će biti naš mekteb!

Vidio sam da se mnogi mektebi hvale nekim svojim takmičarem, osvojenim mjestima i kažu se da je neko najbolji od stotinu ili dvjesto učenika. Moje mišljenje jeste da drugi učenici nisu ni približno dobri kao on, jer on se kao takmičar priprema, a druga djeca skoro pa usput. Ovo moje mišljenje potvrđuje činjenica što poslije mekteba nemamo ni dvadeset odličnih učača Kur'ana u jednom džematu, štaviše mukabelu jedva prate oni koji su završili mekteb. Važno je da sva djeca nauče učiti u Kur'anu, da poznaju osnovne propise pa makar taj mekteb ili džemat bio zadnji kada je u pitanju takmičenje na nivou medžlisa. Naravno, ovo se odnosi i na takmičenje iz ilmihala.

Kakvo je stvarno znanje učenika, srednjoškolaca, moje generacije iz islama? Mektepska takmičenja sve više gube smisao i što je najgore: nisu uključena druga djeca, odnosno drugu mektepsku djecu ne zanima to takmičenje, nije napravljen takmičarski duh i ne bodre svoga predstavnika. Pita li se iko, od odgovornih koji su osmislili takmičenje, zašto je to tako? Zašto nema druge djece iz mekteba kao publike, barem na završnici takmičenja? Također, imam osjećaj da je mektepsko takmičenje postalo takmičenje efendija, a ne djece“, kazao je Edin, koji je predložio revidiranje takmičenja, predloživši i mogućnost da se prvo organiziraju takmičenja na nivou džemata, odnosno jednog mekteba pred roditeljima i džematlijama kako bi se i drugi zainteresirali za takmičenje. Ovaj prijedlog se čini vrijednim pažnje.

Mogao bi se pokrenuti i pilot-projekat u jednom medžlisu da stručna komisija medžlisa obiđe sve džemate, koji bi organizirali takmičenja, te nagradili najbolje učenike, čime bi se vjerovatno povećao kvalitet učenja i kod druge djece, odnosno broj potencijalnih takmičara bi rastao. Treba podsjetiti da su brojni takmičari uglavnom odlični đaci, koji bi se isticali i bili primjer i bez takmičenja.

Cijeli tekst možete pročitati u printanom izdanju Preporoda od 15. 12.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine