digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Doprinos Islamske zajednice kvaliteti života osoba s invaliditetom

Autor: Damir Babajić Februar 23, 2018 0

Islam je posebnu pažnju posvetio braku i porodici, koji imaju značajnu ulogu u muslimanskom društvu, što potvrđuje trećina pravnih propisa Kur’ana koji se odnose na brak, porodicu i njihovo uređenje.

Jedna od uloga porodice je i odgoj i obrazovanje djece, te pružanje kvalitetne brige prema djeci, a posebno djeci koja zahtijevaju dodatnu brigu, odnosno djeci s invaliditetom, što rezultira veći nivo kvaliteta života djece s invaliditetom. Protekle godine  provedeno je istraživnje roditelja djece s invaliditetom i djece s invaliditetom koje je tretiralo religioznost roditelja, njihov kvalitet brige te kvalitet života djece s invaliditetom. Rezultati koje smo dobili u istraživanju nam ukazuju da djeca imaju visok nivo kvaliteta života i da Islamska zajednica kroz razne projekte pokušava poboljšati kvalitet života pomenute populacije. Kroz ovaj tekst želim se ukratko zadržati na rezultatima koje smo dobili tokom istraživanja. Istraživanje koje sam proveo ciljano je bilo usmjereno ka roditeljima djece s invaliditetom i njihovoj djeci.

Rezultati istraživanja

Prva, što je bilo u fokusu istraživanja, jeste kvalitet života djece uzimajući u obzir sve dimenzije njihova života. Kako sam i očekivao rezultati do kojih sam došao tokom istraživanja su pokazali da djeca imaju visok nivo kvaliteta života. Nakon sumiranja rezultata djeca su se izjasnila, njih 25,5% djece s invaliditetom da imaju veoma visok kvalitet života, 40,4% ima visok kvalitet života, 31,9% ima nizak nivo kvaliteta života. Utvrđen je veoma mali procenat djece s invaliditetom koji imaju veoma nizak nivo kvaliteta života 2,1%. Također smo ustvrdili da postoji značajna razlika između djece u odnosu na kvalitet života, odnosno znatno je veći procenat djece s visokim procentom kvaliteta života. Da bismo potvrdili istraživanje vršili smo i samoocjenu kvaliteta života djece s invaliditetom kroz životne aktivnosti u toku sedmice koja je iza njih. Veoma mali broj ispitanika je svoj kvalitet života u toku prošle sedmice ocijenio najnižom ocjenom, a njih je 2,1%. Ocjenom 2 ocijenilo je 6,4% djece, ocjenom 3., 21,3%, ocjenom 4 10,6%, ocjenom 5 23,4%, ocjenom 6 8,5%, dok je najveći procenat djece koji je svoj kvalitet života u prošloj sedmici ocijenio ocjenom 7, a njih je 27,7%. Iz navedenih podataka očit je visok nivo kvaliteta života djece s invaliditetom. IZ i odnos prema ovoj kategoriji društva Zasigurno da je djelovanje Zajednice doprinijelo ovako visokom nivou kvaliteta života djece s invaliditetom. Odnos Islamske zajednice prema osobama s posebnim potrebama zasniva se na određenim projektima, shodno intelektualnim i ekonomskim mogućnostima. Islamska zajednica se brine o odgoju i obrazovanju, pruža i svaki drugi vid brige, svih svojih članova, pa tako i osoba s posebnim potrebama. Do sada je realizirala mnogo projekata koji se tiču osoba s posebnim potrebama. Jedan od najznačajnijih projekata jeste realizacija projekta prevođenja Kur’ana na Brailleovo pismo. Islamska zajednica u BiH vodi brigu i oko druge literature koja je neohodna djeci s posebnim potrebama kao što su vjeronauka, ilmihal i sl. Polahko se rješava i pitanje arhitektonskih barijera u džamijama, mektebima, abdesthanama itd. Kroz vjersko obrazovanje djece s posebnim potrebama povećava se njihova sposobnost postizanja fizičkog i intelektualnog rasta, koji je put do života odraslih osoba kao aktivnih članova društva, zajednice, odnosno Islamske zajednice, što poboljšava njihov ukupni kvalitet života i društveni status, te status u Zajednici.

Odnos Islamske zajednice prema osobama s posebnim potrebama zasniva se na određenim projektima, shodno intelektualnim i ekonomskim mogućnostima. Islamska zajednica se brine o odgoju i obrazovanju, pruža i svaki drugi vid brige, svih svojih članova, pa tako i osoba s posebnim potrebama. Do sada je realizirala mnogo projekata koji se tiču osoba s posebnim potrebama.

Uloga imama

Cilj ovakvih projekata jeste da djeca i mlade osobe s posebnim potrebama i njihove porodice žive u Zajednici koja ih prihvata i uvažava, te u kojoj mogu ostvariti svoje potencijale. Istraživanje je obavljeno u centrima u kojima se vrši rehabilitacija pomenute populacije te u kućnim posjetama na području Tuzlanskog kantona. U neposrednim razgovorima sa roditeljima te djece, ali i same djece dolazimo do saznanja da džemat, imam, komšije, rodbina nesebično pomažu porodicama koje imaju djecu s invaliditetom, te imaju značajnu ulogu u odgoju i obrazovanju te djece. U razumijevanju situacije i vremena u kojem žive te porodice, veliku ulogu na polju socijalne integracije, egzistencije te uključivanja tih osoba u život džemata, najznačajniju ulogu imaju vjerski službenici - imami.

Sličica Želim Print

Oni svakodnevno brinu o kvalitetu života, kako djece s posebnim potrebama, tako i roditelja te djece. Veliku pažnju posvećuju djeci s invaliditetom koja pohađaju mektebsku nastavu, obilaze njihove roditelje, pružaju im svaki vid pomoći, te zajedno sa džematskim odborima pokušavaju rješavati pitanja arhitektonskih barijera. Inače zaključak s jedne od sjednica Rijaseta IZ jeste da se toj djeci i njihovim porodicama kroz razne projekte olakša život u Zajednici, jer i oni su dio Zajednice i ne smiju osjetiti odbačenost. Rezultati dobiveni kroz ovo istraživanje nam pokazuju da djeca s invaliditetom imaju visok kvalitet života, te da Islamska zajednica u BiH daje svoj doprinos na putu ostvarivanja njihovog cilja, odnosno brine o kvalitetu života djece s invaliditetom.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine