digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Puna podrška bratskoj IZ i muslimanima u Crnoj Gori

Autor: Septembar 15, 2020 0

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković, bila je u trodnevnoj posjeti u Crnoj Gori, pri čemu se posebna pažnja posvetila razgovoru s muslimanima u Pljevljima, gdje je iskazana podrška bratskoj Islamskoj zajednici u Crnoj Gori i tamošnjim muslimanima

 

Ovom prilikom prenesena je poruka Islamske zajednice u BiH da je spremna pružiti pomoć braći i sestrama, onako kako to njima najviše odgovara. Ljevaković je prenio selame reisu-l-uleme Huseina-ef. Kavazovića koji je inicirao dolazak delegacije IZ u Pljevlja i druga mjesta u Crnoj Gori kako bi na licu mjesta dobili informacije o trenutnom stanju i iskazali solidarnost sa muslimanima. “Veoma su nas uznemirile one scene iz noći nakon izbora, ali raduje nas da se situacija smirila i da su tenzije spuštene. Nadamo se da će tako i ostati“, rekao je Ljevaković.

Nešto više od izbora

Podsjetio je da je vrlo važno da se očuva mir i kvalitetan suživot s pripadnicima svih religija te da se nada da će i drugi shvatiti da su devedesete prošle. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je rekao da je svaka podrška dobrodošla, te da je reisu-l-ulema Kavazović od prvih momenata novonastale situacije u gradu Pljevlja ponudio svaki vid podrške i uložio značajan trud u informisanju međunarodnih faktora o tome što se plevaljskim muslimanima dešavalo. “Nadamo se i mi da će se situacija potpuno smiriti, a još uvijek nije jednostavna. Izbori su prošli ali ovdje je, čini mi se, bilo nešto više od izbora“, upozorio je reis Fejzić. Posjeta se kao podrška muslimanima u Crnoj Gori realizira na osnovu zaključka sjednice Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održane 3. septembra, kada je razmatrana situacija u ovoj zemlji. Nakon izbora u toj zemlji održanih 30. avgusta Islamska zajednica i muslimani, posebno u mjestu Pljevlja, bili su meta napada u nekoliko navrata. Na objektima u vlasništvu Islamske zajednice razbijena su stakla i ostavljane uvredljive poruke. Između ostalog, poručeno im je da će se ponoviti genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, što su poruke koje su unijele nemir i strah među tamošnjim muslimanima.

Delegacija je sa džuma-namazom u Baru završila posjetu, a namaz u džamiji Selimiji, Islamskom kulturnom centru Bar, predvodio je zamjenik reisu-l-uleme Ljevaković. U hutbi je skrenuo pažnju na ulogu čovjeka kao pojedinca i njegovu odgovornost za vlastito stanje i stanje društva u kojem živi. “Mali korak dobročinstva kojeg ne prate kamere, iako ovaj skromni čin često ostane nezapažen u društvu, otvara put u popravljanju stanja“, ukazao je Ljevaković kazivajući hutbu u Islamskom centru u Baru. Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić je, ispraćajući delegaciju Islamske zajednice u BiH, u svoje ime i u ime svih muslimana u Crnoj Gori zahvalio za posjetu ističući da se radi o veoma značajnom događaju.

“Za nas je ovo veoma značajna posjeta, u bilo kojem momentu kada dođe neko iz BiH, a pogotovo sada kada smo imali određenih trzavica i pokušaja nekih nestabilnosti u određenim mjestima gdje muslimani, Bošnjaci žive kao manjina“, rekao je reis Fejzić.

Govoreći za Preporod.info iskoristio je priliku da se zahvali i resu-l-ulemi "koji je poslao ovu delegaciju i koji je iskazao bratski odnos i brigu za muslimane u Crnoj Gori."

“Od prvog momenta me je kontaktirao i konstantno smo bili u komunikaciji, a nije izostala ni finansijska pomoć, i na tome se posebno zahvaljujem“, rekao je crnogorski reis Fejzić i dodao da se nada da će uspješna i dobra saradnja da se nastavi i u budućnosti. Delegacija IZ u BiH se prethodne večeri susrela s glavnim imamima Islamske zajednice u Crnoj Gori. Iskorištena je prilika da se analizira situacija u kojoj se nalaze muslimani u tim krajevima. U delegaciji koju je predvodio zamjenik reisu-l-uleme, bili su i potpredsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić i direktor Uprave za vanjske poslove Razim Čolić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine