digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Radionica o vakufima

Autor: Šejla Mujić Kevrić Maj 25, 2015 0

Učenici VIII razreda mekteba u Livnu realizirali radionicu o vakufima povodom manifestacije Dani vakufa u BiH 2015

 

 Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Kada čovjek umre, prestaju mu teći sevapi za djela izuzev u tri slučaja: trajne sadake, korisnog znanja ili dobrog djeteta koje mu uči dovu!"

Sedmi forum o vakufsko pravnim pitanjima održat će se u okviru pete po redu manifestacije Dani vakufa 2015. godine, kroz koju Vakufska direkcija Islamske zajednice želi ukazati na kulturnu, socijalnu, obrazovnu, vjersku dimenziju i ulogu vakufa u razvoju bosanskohercegovačkog društva i na važnost reaktualizacije institucije vakufa u savremenom trenutku.

Povodom spomenute manifestacije pod nazivom Dani vakufa, učenici osmog razreda mekteba u Livnu realizirali su radionicu na kojoj su obradili općenito temu vakufa, a zatim u grupama govorili o najznačajnijim vakufima koji se nalaze u gradu Livnu i svjedoče duboku tradiciju ove humane prakse utemeljene u brojnim hadisima Božijeg Poslanika, a.s., te u praksi muslimana širom svijeta kroz bogatu povijest islama.

Učenici su nakon kraćeg istraživanja otkrili koje su to građevine u Livnu vakufske, te ko su bili najveći vakifi kroz povijest, a koji su ostavili velikog traga svojim trajnim dobrom. Prijestili su se vakifa Muhameda Šćete, age Ljubunčića, vakufa porodice Ćurčić, ali su govorili i o današnjim značajnim vakifima s ovog područja, poput Melće Jeleč koja je uvakufila hajr česmu na mezarju Kraj, te Muradifa Ćate koji je pomogao gradnju Ćurčinice džamije.

Učenicima je skrenuta pažnja na važnost davanja trajne sadake u vidu vakufa, obzirom na sve veću materijalizaciju današnjeg društva, koje prosperitet zajednice ne doživljava kao vlastiti, nego je vlastito bogaćenje i dunjalučko uživanje najveća preokupacija većine ljudi.

Učenici su naučili i kako se treba odnositi prema vakufu, obzirom da je odgovornost cijele zajednice da ta trajna dobra koja je neko humano prepustio na korištenje ljudima preko Islamske zajednice, čuva, održava i pazi bolje nego vlastiti imetak. Vakuf se do Sudnjeg dana ne može prodati, pokloniti, niti otuđiti, što je učenicima bilo posebno zanimljivo kada su istraživali o karakterstikama vakufa, vakifa i vakufname. Bila je ovo prilika da naši učenici obrate pažnju na postojanje institucije vakufa, te da kroz lični angažman i istraživanje uvide važnost ovog hajr djela u islamu, o čemu ne bi dobili znanje kroz formalno obrazovanje. Radionice su mektebima su preporučljiv i jeftin način izvođenja nastave na bilo koju temu, kada se učenici najbrže fokusiraju i nesvjesno uče vrlo teške činjenice.

Ebu Hurejre r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Vjernik će, nakon svoje smrti, imati sevape od znanja kojeg je širio, dobro odgojenog djeteta kojeg je ostavio, mushafa kojeg je u naslijeđe ostavio, džamije koju je sagradio, ili musafirhane koju je za putnike napravio, ili rijeke kojoj je korita sproveo, ili udjeljene sadake koju je izdvojio iz svoga imetka dok je bio živ i zdrav – sve će to naći nakon svoje smrti." (Sunen, Ibnu Madždže, br.242.)

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine