digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godina uspjeha: Završio medresu i hifz

Autor: E.S. Juni 23, 2021 0
Mladi hafiz Hamza (desno) i njegov mladi muhaffiz Abdusamed efendija Mladi hafiz Hamza (desno) i njegov mladi muhaffiz Abdusamed efendija

U džematu naselja Bačićko Polje u Sarajevu, 12. juna, upriličena je svečanost hafiske dove na kojoj je predstavljen novi hafiz Hamza Ćelović, čiji je muhaffiz imam ovog džemata hafiz Abdusamed ef. Podojak

 

Prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme hafiz dr. Abdul-Aziz Drkić, s Katedre za kiraet Fakulteta islamskih nauka, koji je uručio diplomu hafizu i poručio da nema ljepšeg dara od hifza i Hamza bi trebao znati da nema vrjednijeg dara na Ovom svijetu. “Hafiz Hamza prima dar od Allaha  preko muhaffiza. Volio bih da s ove svečanosti odemo inspirisani da popravimo svoj odnos prema Kur’anu Časnom”, kazao je hafiz Drkić.

„Kada sam Hamzu prvi put vidio i uzeo nakon rođenja u bolnici proučio sam dovu i rekao: Babin hafiz ako Bog da! Evo, danas hvala Allahu taj dan je i došao.“

Izaslanik muftije sarajevskog i glavni imam Medžlisa Sarajevo Abdulgafar ef. Velić  je čestitao hafizu Hamzi na velikom uspjehu te njegovom mladom muhaffizu efendiji Podojku. “Teško je izbrojati dane koliko su zajedno proveli u učenju i preslušavanju Kur’ana. Sretni su danas i roditelji hafiza kojima čestitatamo te profesori Gazijine medrese od kojih su neki ovdje. Biti hafiz je velika čast i velika odgovornost. Hafizi su poseban ukras našeg naroda”, kazao je ef. Velić. Hamzin otac Arif nam je kazao poslije svečanosti da mu se ispunila dova: „Kada sam Hamzu prvi put vidio i uzeo nakon rođenja u bolnici proučio sam dovu i rekao: Babin hafiz ako Bog da! Evo, danas hvala Allahu taj dan je i došao.“

Hafiz Hamza Ćelović, sin Arifa i Sahibe, rođen je 13.2.2002. u Sarajevu. Završio je Prvu osnovnu školu na Ilidži kao odličan učenik. Mekteb je pohađao kod Resula ef. Alića i Mubina ef. Neimarlije. Pored mektebskih, osvajao je prva mjesta na školskim i općinskim takmičenjima. Učestvovao je i na Balkanskoj olimpijadi iz geografije. Na takmičenjima iz vjeronauke u 8. i 9. razredu osvojio je 2. mjesto na kantonalnom nivou i na nivou muftijstva. Gazi Husrev-begovu medresu upisuje 2017. godine i završava je 2021. godine odličnim uspjehom, a planira upisati Fakultet islamskih nauka. U trećem razredu Medrese intenzivno kreće s memoriranjem Kur'ana i uspješno polaže hifz 2. februara 2021. godine pred komisijom Rijaseta. Njegov muhaffiz je mr. hafiz Abdussamed ef. Podojak, imam u džematu Bačićko Polje na Stupu, a Hamza je njegov prvi kandidat kojeg je izveo do titule hafiza Časnog Kur'ana. Hafiz Hamza je vrijedan i koristan član Zajednice i džemata, muhaffiz je u Školi hifza Medžlisa Sarajevo i koordinator u Mreži mladih Muftijstva sarajevskog ispred svog džemata. Školovanje planira nastaviti na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Prema riječima Hamzinog muhaffiza hafiza Abdussamed-efendije Hamza je završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu odličnim uspjehom, što je kontinuitet u njegovom školovanju, i kroz osnovnu školu, ali i kroz mekteb. Odlikuje se lijepim ponašanjem i velikom odgovrnošću, što je jako bitno u samom procesu učenja hifza.  Na usluzi je u svakom momentu svim džematlijama, što se posebno moglo vidjeti u prethodnom periodu, kada je pandemija promijenila mnoge naše svakodnevne životne aktivnosti.

"Voditi nekoga kroz put hifza je neprocjenjivo iskustvo. Mnogo vremena i truda je potrebno da se uloži, ali kada čovjek shvati vrijednost Božijeg govora, sve poteškoće nestanu. Biti nekome mentor u hifzu je velika odgovornst, zato sam dosta puta sa Hamzom razgovarao prije i poslije preslušavanja, pokušavajući ga savjetovati kako da memorira nove ajete i stranice, ali i o drugim stvarima koje nisu tolike vezane za hifz, nastojeći da motivišem Hamzu, što je hvala Allahu urodilo plodom. Kroz mentorstvo u hifzu između muhaffiza i hafiza se stvara jedna neraskidiva veza, veza kroz Kur'an, što je čini posebnom", kazao je hafiz Abdussamed-efendija.

 

Sve je ostvarivo uz Allahovu pomoć

Kako je izgledao tvoj početak, kasnije svakodnevni proces učenja i evo kraj hifza?

Prije svega, želim se zahvaliti Uzvišenom Allahu na blagodatima Kur'ana koje su zaista nepresušan izvor smjernica čovjeku kako odgajati svoju dušu na ispravan način.

Hifz sam krenuo učiti u 7. razredu pred Mubinom ef. Neimarlijom, tadašnjim imamom u džematu Bačićko Polje. Nakon amme-džuza, odabrao sam učiti redom, od prve ka zadnjoj stranici. Međutim, odustao sam nakon dva džuza. Nisam memorirao stranice gotovo nikako od 8. razreda do 3. razreda Medrese. Kada je moj muhaffiz, mr. hfz. Abdussamed ef. Podojak došao u naš džemat, javila mi se želja da ponovo krenem učiti. Odabrao sam metodu učenja po krugovima tj. zadnja stranica svakog džuza. U početku je bilo poteško, morao sam krenuti ispočetka, rutina memoriranja se izgubila i morao sam sve to obnoviti. Nakon par mjeseci, brže sam memorirao nove stranice ali sam u isto vrijeme mora ponavljati više stranica, tako da sam sve više vremena odvajao za druženje sa Kur'anom. Samim tim, volja i želja za učenjem su se povećavale. Kako se približavalo polaganje pred komisijom, ono što mi je u početku bilo nezamislivo, postalo je ostvarivo, uz Allahovu pomoć. Hvala Uzvišenom Gospodaru, koji me je počastio ovom posebnom titulom.

Inspiracija za učenje su svakako Poslanikove, a.s., riječi, ali koji je presudan moment kod tebe da počeš a učenjem?

Pred muhaffizom sam krenuo učiti po krugovima, za prva tri kruga mi je trebalo dosta vremena. Kada sam 3. krug privodio kraju, muhaffiz mi je predložio da spojim 4. i 5. krug, kazao mi je da kada kompletiram ta dva kruga, ukupno pet, da je to četvrtina Kur'ana. Ostao sam zatečen, u tom trenutku, četvrtina je bila za mene ogromna. Od tada, pa do završetka, nisam pravio veću pauzu, Uzvišeni Allah mi je podario snagu da sve to iznesem do kraja.

Jesi li pronašao dio Kur'ana ili ajet kao jednu vrstu light motiva ili posebne inspiracije u životu?

Kur'an je Allahov govor, univerzalan i nepromijenjen će vječno ostati. Stoga, svaka riječ sa sobom nosi posebnu mudrost. Svaki čovjek različito razmišlja i u različitim stvarima pronalazi motivaciju. Ajet koji je na mene ostavio poseban utisak je 139. ajet sure Ali Imran u kojem Uzvišeni Gospodar kaže: „I ne gubite hrabrost i ne žalostite se; vi ćete pobijediti ako budete pravi vjernici.“ Ovi ajeti su objavljeni nakon bitke na Uhudu, u veoma teškom trenutku za Poslanika, a.s., i njegove ashabe. Stoga, ovo je posebna inspiracija za sve nas, kada naiđemo na neku poteškoću ili prepreku, samo ako budemo istinski vjernici, onda ćemo biti i konačni pobjednici. Molim Uzvišenog Allaha da bude zadovoljan sa nama i da Mu uvijek budemo zahvalni.

celovic 1

celovic 2

celovic 3

celovic 4

celovic 5

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine