digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tuzla: Učenici iz Požarnice posjetili Džindijsku džamiju

Autor: Džanan Ribić Juni 03, 2015 0

Grupa učenika iz područne osnovne škole Požarnica posjetila je Džindijsku džamiju u Tuzli. Učenici su imali priliku da saznaju sve zanimljivosti vezano za džamiju i nekadašnju staru tuzlansku Džindić mahalu.

Saida Sejdić, nastavnica razredne nastave u osnovnoj školi Simin Han, područna osnovna škola Požarnica, kazala je da su njeni učenici u sklopu posjete Tuzli imali želju da posjete džamiju.

- Moj razred kombinovani je razred učenika od prvoga do četvrtoga razreda. U razredu imam četiri učenika pravoslavca i pet učenika Bošnjaka. Svi moji učenici imali su želju da dođemo u Džindijsku džamiju. Neki od mojih učenika nikada prije nisu bili u Tuzli. Osim džamije posjetili smo još nekoliko tuzlanskih znamenitosti i crkvu. Moji učenici pravoslavci imali su želju da dođu u džamiju, dok su učenici Bošnjaci imali želju da posjete crkvu. Svoje učenike učim da se međusobno poštuju i uvažavaju. U sladu sa tim u našem razredu obilježavamo sve vjerske praznike – kazala je Sejdić.

Elmedin ef. Avdibašić, uposlenik MIZ Tuzla, grupu učenika iz Požarnice upoznao je sa historijatom Džindijske džamije. On je učenicima u džamiji objasnio sve najvažnije islamske propise i pravila, kako bi se djeca što bolje informisala o islamu, namazu i islamskim blagdanim.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine