digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina: Ženski aktivizam unutar IZ

Autor: A. Mandžić Juni 22, 2015 0

U prostorijama Medžlisa IZ Bugojno održana je tribina na temu: “Ženski aktivizam unutar Islamske zajednice“. Tribinu je organizovao Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ iz Sarajeva, a u okviru ovogodišnjih 505. Dana Ajvatovice

Ženski aktivizam je tema  koja je već dugo godina prisutna u Centru za edukaciju i istraživanje „Nahla“,  koji se bavi ženom i obrazovanjem istakla je, ovom prilikom, -Bili smo na neki način pokretači inicijative da se ovo pitanje aktivnije otvori i unutar Islamske zajednice, kako bi se popravilo stanje na terenu. Jer, kroz rad nevladinog sektora i priče žena, koje nam dolaze, stiče se utisak da postoji jedan nesrazmjer i nezadovoljstvo u njihovoj uključenosti i osjećaju potpune pripadnosti Islamskoj zajednici – naglasila je direktorica NVO Nahla Sehija Dedović.

Na ovu temu su govorile i mr. Džermana Šeta i prof. Nermina Baljević, koje se veoma dugo bave ženskim aktivizmom. Akcent njihovog izlaganja bio je na potrebi primjenjivanja ženskog aktivizma u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine.

- Ono što je najvažnije jeste da mi govorimo o jednoj instituciji, o IZ-ci koja samo u BiH ima 1.600 džamija, odnosno džemata. Mi vjerujemo da je to velika prilika za izgradnju društvenog kapitala, za okupljanje onih ljudi koji gravitiraju islamskoj tradiciji Bošnjaka i IZ-ci u BiH. Želimo pozvati sve one koji su zainteresovani da se angažuju, da se imami i džemati otvore što je više moguće prema ljudima, džematlijama, da svi zajedno pokušamo da djelujemo i izgradimo u ovoj zemlji nešto što je bolje za nas, našu djecu i budućnost- istakla je mr. Šeta.

Prof. Nermina Baljević je naglasila da je „sama riječ aktivizam vrlo bliska Islamu i da je prvi aktivista bio, zapravo, Muhammed a.s“.

– Aktivizam podrazumijeva jedno dinamično djelovanje u javnosti i u društvu. Činjenica je da ne možemo biti posve zadovoljni pozicijom koju žene ostvaruju unutar IZ-ce, odnosno ima jako puno prostora gdje one mogu da se uključe i da ostvare svoj angažman- poručila je prof. Baljević.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine