digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Šarića džamiji dvije podnevske mukabele 

Autor: H. Eminović Juni 23, 2015 0

Glavni imam Medžlisa IZ Mostar Suljo ef. Cikotić jučer je nakon podne namaza održao kratko predavanje u  Šarića džamiji pred početak druge podnevske mukabele

U  Šarića džamiji uče se dvije podnevske mukabe, prije namaza džematska i nakon namaza mukabela kojoj prisustvuju samo žene „ženska mukabela“. 

Mukabele za žene već nekoliko godina tradicionalno uči se u ovoj džamiji. Ovogodišnjoj mukabeli pored redovnih džematlijki prisustvuje oko petnaestak svršenica i učenica Karađoz-begove medrese. Glavni imam Medžlisa IZ Mostar čestitao je džematu na ovim mubarecima i izrazio zahvalnost da svojim prisustvom, podrškom podržavaju ovaj vid ibadeta.

 „Ramazan je mjesece promjena. Kod nas je prepoznatljiv kao mjesec posta. Mi kao izrasli vjernici, koji se dugo godina susrećemo s ramazanom trebali bi smo se kloniti svega onoga što nije dobro i što je zabranjeno.“ podsjetio je ef. Cikotić. Pozvao je okupljene na činjenje dobrih dijela, okupljanja na iftarima, održavanju dobrih komšijskih, rodbinskih veza, na činjenje ibadeta, a srž ibadeta, kazao je, je dova.  

„Vi ste svjesni tih vrijednosti jer ovdje se uči jedna mukabela prije podne, a druga iza podne. Na taj način pokazujemo svoje veze sa Allahom i našu ljubav prema Muhamedu a.s.“, zaključio je ef. Cikotić. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine