digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan u Konjicu

Autor: Redžo Muhibić Juni 23, 2015 0

Medžlis Islamske zajednice Konjic zajedno sa Narodnim unuverzitetom iz Konjica, ove godine pred dolazak mubarek ramazan-šerifa organizovao je manifestaciju - Večer Kur-ana - u kino sali Narodnnog univerziteta u Konjicu, uz učešće velikog broja hafiza iz Turske, Makedonije, Pakistana, Srbije i Sandžaka

 

Džamije, mesdžidi i privatne kuće u kojima su formirani džemati posebno su pripremljene za ovu priliku, a kandilji i bajrak zelene boje sa bijelim polumjesecom i zvijezdom sa munara u Konjicu označili su početak mubarek mjeseca ramazan-šerifa.

Ovog ramazana-šerifa na području ovog Medžlisa IZ-e, oformljeno je 52 teravijskih džemata. Pored stalnih džemata, na zahtjev Medžlis IZ-e Konjic, Rijaset IZ-e u BiH i prof. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, ovlastili su 23 učenika i svršenika naših medresa da ramazansku praksu obave na području Medžlisa IZ-e Konjic.

Zijaret ovom Medžlisu IZ-e i džematima, u toku mubarek ramazana upriličiće   prifesori medresa i drugi uglednici IZ-e u BiH.

U svim oformljenim džematima održavaće se mektebska nastava, a upriličiće se prigodni programi povodom mubarek noći Lejletu-l-bedra i Lejletu-l-kadra.

Izgradnja gradske džamije u Konjicu je u završnoj fazi, a džamijski dio ove džamije je gotovo završen, ramazanske aktivnosti u novoj Gradskoj džamiji u Konjicu, obavljaju se u punom kapacitetu.

         Imamsku dužnost tokom ramazana u novoj gradskoj džamiji vrši hafiz Ruhid ef. Nezir. Hafiska mukabela učit će se iza podne namaza u novoj gradskoj džamiji. Mukabela za žene učit će se prije podne namaza u Čaršijskoj džamiji. Tradicionalna imamska mukabela učit će se nakon ikindije namaza u Tekijskoj džamiji a tzv. omladinska mukabela u Repovačkoj džamiji prije ikindije namaza. Mukabele u vangradskim džematima učit će se u terminima koje dogovore imami  sa svojim džematlijama. Pored redovnih predavača koji će biti raspoređeni od strane  naših medresa za potrebe ženskog džemata angažovane su i učenice i svršenice naših medresa s područja Konjica koje će tokom ramazana u koordinaciji sa glavnim imamom i imamima na terenu obići sve džemate i održati prigodna predavanja.

Itikaf kao i predhodnih godina obaviće se u Čaršijskoj džamiji.

Pripremaju se zajednički iftari, a već je postala tradicija da ovaj Medžlis IZ-e, organizuje donatorsku iftar, što će biti, ako Bog da, upriličen i ove godine 17. večeri mubarek mjeseca ramazana. Organizuju se zajednička ramazanska sijela, a prisustvo džematlija svim ovim sadržajima je zadovoljavajuća.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine