digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ovo je slika Zvornika

Autor: Salih Smajlović Juni 23, 2015 0

Sa manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ 2015. godine

 

 "Ovo je slika Zvornika", istakao je Mustafa ef. Muharemović na otvorenju manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ * Mr. Muharem Omerdić je dobitnik Povelje “Hasan Kaimija“ 2015. za životno djelo, a plaketa “Hasan Kaimija“ za najbolje djelo objavljeno u 2013. i 2014. godini iz društvenih i humanističkih znanosti pripala je prof. dr. Adibu Đoziću za djelo “Studije o bošnjaštvu“

Ovogodišnja 13. po redu kulturno - vjerska manifestacija“ Dani Hasana Kaimije“, koja je održana u Zvorniku i drugim okolnim mjestima, trajala je od 2-7. juna i imala je veoma bogat i raznovrstan sadržaj. Iako je manifestacija otpočela 2. juna pres konferencijom i izložbom levhi Zehrudina , njeno zvanično otvorenje, uz intoniranje himne BiH,održano je u prostorijama Medžlisa IZ Zvornik 4. juna, kada su se prisutnim obratili: Haris ef. Mustajbašić, glavni imam u Zvorniku, koji je proučio ašere, Mustafa ef. Muharemović ,potpredsjednik organizacionog odbora Dana Hasana Kaimije, Mersed Mehmedović, predsjednik SO Zvornik, Zoran Stevanović, načelnik opštine Zvornik, Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, kome je pripala čast da manifestaciju proglasi otvorenom, Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, i Ismail ef. Smajlović, izaslanik reisu-l-uleme.

Nagrade mr. Muharemu Omerdiću i prof. dr. Adibu Đoziću

U okviru svečanosti uručena je nagrada za najbolju objavljenu knjigu iz  društvenih i humanističkih nauka prof. dr. Adibu Đoziću. Nagradu je uručio direktor Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta IZ- u BiH Ismail ef. Smajlović. Prof. dr. Adib Đozić je izrazio zadovoljstvo što je njegova knjiga "Studija o bošnjaštvu" nagrađena ovom nagradom, pa je dodao:”

Nagrada Hasana Kaimije meni pričinjava veliko zadovoljstvo iz nekoliko razloga. Jedan od njih je što je uvažena komisija uspjela da prepozna znanstvenu i kulturnu vrijednost knjige Studije o bošnjaštvu. Drugi razlog je što će ova manifestacija malo više proširiti informacija o ovoj knjizi, pa će oni koji još nedovoljno znaju o bošnjačkom etničkom identitetu, a i oni koji ga nažalost još uvijek osporavaju, kada pročitaju ovu knjigu, unutar koje su izvorni historijski dokumenti, koji potvrđuju neosporni društveno-historijski i društveno-kulturni i društveno-politički identitet Bošnjaka, moći će tu da se uvjere u te društveno-historijske i društveno-kulturne činjenice.“

Mustafa ef. Muharemović, potpredsjednik organizacionog odbora Dani Hasana Kamije, na otvorenju manifestacije je naglasio: „Kao što vidite, Kaimijini dani proširuju svoje djelatnosti na susjedne općine i opštine. Ovih dana je bilo pitanje, upućeno prvenstveno meni, a to je možete li vi održati manifestaciju Kaimijini dani. Ovaj skup govori da je ovo slika Zvornika, Zvornika koji mi gradimo, kojeg želimo i koji jeste pravi Zvornik, koji živi, koji se oplemenjuje, raste, a nije onaj, kojeg su nažalost vrlo često predstavljali. U to ime želim vam dobrodošlicu i da se lijepo osjećate na ovogodišnjim Danima Hasana Kaimije.“

Povelju za životno djelo "Hasan Kaimija" primio je mr. Muharem ef. Omerdić, koji je neposredno nakon dobitka nagrade istakao da ga Povelja obavezuje da napiše rad o Hasanu Kaimiji. Povelju je uručio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, koji se potom obratio laureatima i Zvorničanima. Uputio je čestitku dobitnicima, te ukazao na važnost ustrajnosti u organiziranju ove manifestacije.

U pauzama izlagača hor Medžlisa Islamske zajednice Zvornik izveo je nekoliko ilahija. Moderator programa bio je Osman Halilović.

Selame i podršku reisu-l-uleme prenio je njegov izaslanik Ismail ef. Smajlović.

 

Obnovljena Zamlaz džamija ukrašena levhama Zehrudina Muhedinovića

U obnovljenoj džamiji Zamlaz Zehrudin Muhedinović je izložio svoje levhe, koje su se uklopile u ambijent tek obnovljene Zamlaz džamije. Autor levhi nam reče:” Kaligrafijom se bavim od 1985. godine kao učenik medrese, sve do danas. Imao sam 15-tak samostalnih izložbi, što u našoj državi, što vani. Moje levhe su unikatne, originalne, bez kompjuterskih obrada, uglavnom rađene na platnu, papiru uljanim akrilnim bojama, kanturnim pastama.

Ispisujem sulus, kufsko pismo. Moje levhe u suštini imaju za cilj da nas podsjete da se što više približimo Bogu, ali i da nas isto tako približe ovom vaktu.

Na levhama ispisujem originalne univerzalne poruke, koje su jasne i koje u suštini daju odgovor na naše duhovno stanje. Tri moja uzora u kaligrafiji su: Ešref Kovačević, Abdulah Čelebić i Abdulah Budimlija. Sav moj život je u kaligrafiji, posvećen levhama, slikam danonoćno i stalo mi je da se mojih levhi nađe što više u džamiji, u što više porodičnih kuća.

Prvi put izlažem u Zvorniku, nedavno sam izlagao u Bosanskom kulturnom centru u Kalesiji i nedavno je bila moja izložba i u Njemačkoj, kada sam u blizini Štutgarta islikao džamiju, islamski centar, džamijsku kupolu.“

Veče poezije na Kula Gradu

U prelijepom  ambijentu, na zidinama Kula Grada, u sklopu Kaimijinih dana, protekla je Večer poezije. Prvo su nagrađeni učenici i učenice srednjih i osnovnih škola, čitali svoje radove, koje su srednjoškolci pisali na temu„ Prijateljstvo je jedna duša, a dva tijela“, a osnovci na temu” Gdje siješ ljubav, raste veselje“, kojima su tom prilikom uručene nagrade, a potom su pjesnici: Saida Beganović, Nijaz Alispahić, Husein Hasković,Hadžem Hajdarević, Safet  Berbić, Mehmed Đedović i Mehmed Pargan recitirali svoje pjesme.

 

Nagrađeni učenici osnovnih škola: 
I mjesto Dženita Džafić, OŠ Doborovci,  II mjesto Said Memišević, OŠ Gornji Rahić, III mjesto Amina Buljubašić, OŠ Lukavac. 
Nagrađeni učenici srednjih škola: 
I mjesto Zejna Šarić, Behram-begova medresa, II Šejla Handalić, MSŠ Banovići, III Nermina Subašić. 

Promocija knjiga

U sklopu Kaimijih dana, održane su i dvije promocije knjiga. Prva je održana u općinskoj Sali u Sapni, kada su mr. Mustafa Prljača i Mehmed Pargan promovirali knjigu“ Islam, Bosna i bošnjaštvo, autora napisa ovog teksta, a druga je obavljena na platou pored šehidskog turbeta u Mahmutovićima gdje je prezentiran kulturni projekat "Zavičajna priča" koja se realizira u Kalesiji, ali u kojoj učestvuju brojni Podrinjci. Prezentaciju su održali pisac Azir Šabić, profesor književnosti Osman Halilović i pripovjedač Fajko Kadrić. Oni su ujedno predstavili vlastite knjige i tekstove koji imaju zavičajnu i podrinjsku tematiku.

U vjerskom dijelu programa u Mahmutovićima se obratio glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef. Mustajbašić, prigodan vaz održao je Mustafa ef. Muharemović, a hor Medžlisa izveo nekoliko ilahija. Hatma dovu bosanskim šehidima su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, a dovu proučio Hariz ef. Pašić. 

Trećeg juna u amfiteatru Filozofskog fakulteta Tuzla održana je tribina „Istraživanje ratnih zločina u BiH“.

Hutbu u Riječanskoj džamiji održao ef. Smajlović, izaslanik reisu-l-uleme Huseina Kavazovića

U sklopu Kaimijinih dana u programu je bilo da u glavnoj Riječanskoj džamiji hutbu održi Ismail ef. Smajlović, director Uprave za pravne i administrativne poslove Rijaseta, koji je govorio na temu naše duhovne snage, aludirajući na vjersko-kulturnu manifestaciju “Dani Hasana Kaimije”.

Književnici Podrinja u Podrinju

Književnici Mehmed Pargan, Fajko Kadrić i Azir Šabić posjetili su u četvrtak 4. juna 2015. godine Osnovnu školu u Potočarima, gdje su za četrdesetak učenika održali književni čas, čitali poeziju i fragmente iz proznih djela, te upoznali djecu sa djelom Hasana Kaimije.

Nakon toga posjetili su školu u Novoj Kasabi, gdje su učenicima devetog razreda predstavili svoje stvaralaštvo i upoznali ih sa značajem manifestacije Dani Hasana Kaimije.

Zikr i mevlud na Kula Gradu

Uz veče poezije, na Kula Gradu su upriličene još dvije manifestacije. U subotu naveče, u džamiji na Kula Gradu održan je tradicionalni zikr, a u nedjelju, poslije podne namaza, mevlud, koji je označio završetak ovogodišnje, 13. po redu, manifestacije “Dani Hasana Kaimije”.

Na zikru su bile sufije iz svih krajeva naše zemlje. Obraćanje su imali: džematski imam Ammar ef. Gazibegović , glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris ef. Mustajbašić i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kladanj Asim ef. Esmić.

Mevludski program su izveli učenici Behram-begove medrese u Tuzli. Prisutnim se u ime Medžlisa Islamske zajednice Zvornik obratio Haris ef. Mustajbašić. Prigodno predavanje održao je mr. Ševko ef. Sulejmanović. profesor Behrambegove medrese, a dovu je proučio Nurija ef. Čikarić.

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine