digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Teravija na 26 mjesta

Autor: Ale Kamber Juni 23, 2015 0

U livanjskoj regiji je i ovogodišnjem ramazanu prethodilo dodatno čišćenje i uređivanje džamija, mesdžida i kuća kako bi se namazi odvijali u što ljepšim, ugodnijim i besprijekorno čistim prostorima

Ove su godine Duvnjacima na raspolaganju šest džamija i jedan mesdžid, Glamočanima četiri džamije, Kuprešanima dvije, dok Livnjaci, kao najbrojniji muslimani ovog dijela BiH, ramazanske namaze obavljaju u pet gradskih džamija (Balaguša, Topovi, Milošnik, Begluk i Ćurčinica) i u pet seoskih (Grborezi, Guber, Kablići, Golinjevo i Podhum),zatim u mesdžidu Potkraj, te po kućama u Sturbi i Komoranima pošto nemaju vjerskih objekata.

U MIZ Livno su zadovoljni posjećenošću namaza, pogotovo noćnih, kao i stanjem objekata za obavljanje namaza, te raspoloživim stalnim i specijalno, za ramazan, kao pojačanje pristiglim, mladim imamima za džamije i džemate u kojima se tokom godine ne odvijaju redovne džematske vjerske aktivnosti. „Sve se odvija u najboljem redu, a logično je da je najpunija obnovljena centralna livanjska džamija Ćurčinica, premda je odziv klanjača dobar i u ostalima, posebno na teravih namaze. U toku su i mukabele, predavanja za djecu, omladinu i žene, podijelili smo i ramazanske pakete za veliki broj porodica, a redovno ćemo obilaziti i džemate tokom ramazana kao i ranijih godina. Planiramo i ove godine u odabranim noćima priređivati mebludske svečanosti, dovodeći i goste sa strane, a priredit ćemo i iftare za postače i odabrane zvanice. Naše ćemo aktivnosti još više pojačati povratkom glavnog imama Dževada ef. Hadžića iz Kuvajta za nekoliko dana“, kazao je predsjednik MIZ Livno, hadži Hajrudin Maksić, koji već drugi mandat, bez ikakve naknade, uspješno kormilari MIZ Livno.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine