digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mukabele u Livnu

Autor: Š. Mujić-Kevrić Juni 24, 2015 0

Miris i ljepote mubarek mjeseca ramazana uveliko se osjete u i Livnu, gdje je sadržaj vjerskih aktivnosti raznovrstan, tako da svako može da pronađe duhovno zadovoljstvo u nekoj od ponuđenih aktivnosti

Obzirom da je mjesec ramazan mjesec Kur'ana, svakodnevni duhovni život vjernika je ciljano usmjeren na Božiju Riječ, bilo kroz učenje, čitanje prijevoda, slušanje ili pak trud da se slušanjem tumačenja pojedinih sura i ajeta stekne posebno znanje o posljednjoj Allahovoj Objavi.

Ove godine, muslimanski vjernici u Livnu imaju priliku da posjećuju mukabele na četiri različite lokacije u gradu. Izuzetno pohvalna i lijepa činjenica je da se pojedini vjernici zaista trude da prisustvuju na čak tri od četiri džamije u kojima se u različito doba dana uči Kur'an, da ih Allah nagradi.

Centralna gradska mukabela svakodnevno se održava u Ćurčinici, novotvorenoj džamiji u gradskoj jezgri grada Livna, gdje su učači imami, muallime i učenici/ce medresa. Prisutni imaju priliku da prate ili slušaju melodično učenje Božije Knjige. Novina na ovoj mukabeli ogleda se u posebnom zalaganju imama i muallima da slušateljima prikažu proučeni džuz, tako da nakon završetka učenja svakodnevno slijedi kraći osvrt u vidu predavanja. Za one koji teže da razumiju i spoznaju Božiju Riječ, ovo je idelna prilika i izuzetna olakšica, jer ne moraju da ulažu trud da samostalno izučavaju tumačenja pojedinih ajeta.

Ženska mukabela je još jedna prilika da se vjernice druže sa Kur'anom, a koja se održava prije podne namaza, također u Ćurčinici. Posebna ljepota ove mukabele jeste da su polaznice Škole Kur'ana, koja se realizira dvije godine u okviru rada Udruženja žena MIZ Livno, one koje uče, na taj način pohađajući brzi kurs pravilnog učenja Kur'ana, obzirom da njihovo učenje prati i popravlja jedna od muallima Udruženja.

Treća izuzetno posjećena mukabela, realizira se u drugoj gradskoj džamiji, Lala pašinoj, poznatoj kao Beglučka džamija, kojom rukovodi imam Edin ef. Alić. Mukabela se uči prije ikindije namaza, gdje ponovo oni koji vladaju arapskim pismom imaju priliku da učestvuju u učenju.

Mukabela se još u uči u džamiji Milošnik, i prilika je za sve one koji žele da ostvare što više sevapa u ramazanu, da to uspiju približavajući se Uzvišenom Gospodaru preko Njegove Objave.

“U Dva Sahiha – kod Buharije i Muslima – bilježi se od Aiše, radijallahu anha, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Onaj koji vješto uči Kur'an, bit će u društvu plemenitih i čestitih meleka pisara, dok onome koji uči Kur'an pa zastaje i osjeća pri tome poteškoću, pripadaju dvije nagrade: jedna nagrada za učenje Kur'ana, a druga nagrada za teškoću koju osjeća učač.”

Da nam Uzvišeni Allah primi naše ibadete koje u ovim danima činimo u Njegovo ime, da nam oprosti naše grijehe koje smo hotimice ili namjerno počinili, pa da iz ramazana izađemo čisti i zahvalni Gospodaru na svemu čime nas je darovao.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine