digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

St. Louis: Dodjela diploma za polaznike "Ljetne škole"

Autor: Redakcija Juli 01, 2015 0

U petak, 26. juna 2015. godine je u džematu Nur u St. Louisu nakon klanjanja akšam-namaza i zajedničkog iftara upriličena dodjela diploma za 48 polaznika "Ljetne škole".

 Ovaj program se u džematu Nur održava već šest godina, a polaznici četiri sedmice prisustvuju nastavi svaki radni dan u terminu od 13 do 17 sati.

Polaznici su pohađali časove historije islama i Bosne i Hercegovine, kur'anskog pisma i tedžvida, općeg islamskog znanja i bosanskog jezika.

Nastavu su izvodili Eldin-ef. Suša, Eldar-ef. Malkić, Amina Suša, Anida Malkić I Hajra Muminović. Cilj programa je bio da djeca steknu osnovno znanje o svojoj vjeri, zemlji, naciji, jeziku i kulturi, te da se odgajaju u duhu islama kako bi se spriječila njihova asimilacija i gubitak vjerskog i nacionalnog identiteta. Jedan od značajnih ciljeva “Ljetneškole” je i očuvanje bosanskog jezika I obogaćivanje vokabulara naše djece i omladine kroz literature na bosanskom jeziku. Iz tih razloga je program “Ljetnje škole” u potpunosti implementiran na bosanskom jeziku.

Eldin-ef.Suša je roditeljima koji su upisali svoju djecu u "Ljetnu školu" izrazio zahvalnost što su svoju djecu svaki dan dovozili u mesdžid kazavši da je to pokazatelj njihoveželje da djeca odrastaju i odgajaju se u duhu islama i bošnjačke kulture. Takođe im je ukazao i na njihove obaveze prema djeci koja su im povjerena u emanet, te je posebno apelovao na roditelje da sa svojom djecom pričaju na bosanskom jeziku i da im svojim primjerom pokažu šta znači biti musliman i Bošnjak u praksi.  

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine