digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Aktivnosti Asocijacije žena MIZ Kakanj

Autor: Emina K. Juli 24, 2015 0

Ramazan je bio prilika da se muslimani približe Uzvišenom Allahu dž.š. s ciljem zadobijanja Njegove milosti i oprosta. Ovo je mjesec u kojem se istovremeno, muslimani jače i čvršće približavaju jedni drugima. I upravo, imajući uvidu ovu činjenicu, članice Asocijacije žena MIZ Kakanj, tj. muallime zajedno sa polaznicama i ovogodišnjim  svršenicama  medresa, posjetile su zavidan broj kakanjskih džemata kako bi podijelile radosti ramazana sa džematlijkama

 

Posjete su bile obogaćene programom koji je uključivao učenje Kur ana, nadahuta predavnja usko vezana za blagoslovljeni mjesec,pojasnjenja odredenih fikhskih propisa i ilahije.Ucenje zenske mukabele je u desetak Kakanjskih dzemata je vec preraslo u tradiciju. U nekim džematima organizirani su i zajednički iftari,a uprilicena je posjeta i zajednicki iftar Majkama Srebrenice u Potocarima.

 

Članice su nastojale posjetiti što veći broj mjesta na području medžlisa Kakanj, a posebno su   obratile pažnju na ona manja i udaljena kao što su Kamen, Hausovići, Čobe, Ivnica, Slapnica, Kr.Sutjeska, Javor, Krševac, Podborje itd.

 

Ovo je bio način da se bliže upoznaju sa ženama, džematlijkama, te da se uspostavi prisna i prijatna uzajamna komunikacija. Domačice su imale mogućnost uputiti svoje sugestije, ali i tražiti odgovore na pitanja koja su ih zanimala.

 

Nakon Bajrama, Medžlis IZ Kakanj je za sve aktivistice Asocijacije u ovom mjesecu, upriličio ručak. Koordinatorica Asocijacije, Elvedina Plasto, je naglasila da je ovakav  angažman svake članice važan, a nemjerljiv je doprinos i sve veći angažmanom djevojaka.Iskustvena  i dobna raznolikost tima koji je realizovao ovogodisnje ramazanske sadrzaje za zene na podrucju Medzlisa Kakanj je bogatstvo i prilika za jos uspjesnije djelovanje Asocijacije ...

 

Susret je bio prilika da se iznesu stečena iskustva, ideje i prijedlozi za naredni period.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine