digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posjeta 277. generacije Bb medrese Muftiji banjalučkom

Autor: Avgust 14, 2015 0

Kao što su to činili u proteklih 11 godina i ove godine po 12 put , nekada učenici 277. Generacije Behram-begove medrese, a danas već odrasli, zreli i poslovni ljudi okupili su se na svom tradicionalnom generacijskom susretu

 

Ovoga puta destinacija je bila Banja Luka, ujedno posjeta svome razredniku iz Medrese, a danas muftiji banjalučkom Dr. Osman-ef. Kozliću.Pored Muftije domaćin im je bio i glavni imam MIZ Banja Luka Muhedin-ef. Spahić.

Ova, 277. generacija učenika Behram-begove medrese je posebna po mnogo čemu. Uspjeli su ono što je malo kojoj generaciji uspjelo, a to je da se okupljaju svake godine od završetka svog školovanja u Medresi. Kako su to činili još u toku školovanja sa njima su ostali i njihovi profesori, spomenuti razrednik i odgajatelj prof. Amir-ef. Hodžić koji su vjerovatno među najzaslužnijima što je ova generacija izrasla u ovakve insane. Od 10. jubilarnog generacijskog okupljanja odlučili su da svoje susrete podignu na jedan veći nivo pa od te godine sastaju se dva puta godišnje. Svakog 1. januara poslije akšam namaza sastanu se u svojoj medresi gdje naprave jedno sijelo do kasno u noć, a da prvi vikend nakon ramazana organizuju dvodnevno okupljanje. Nastoje uvijek da njihov generacijski susret bude više od običnog sijela. Na svojim susretima obilazili su po malo zaboravljene dijelove BiH i posjećivali ljude kojima je potrebna podrška.

Na svojim okupljanjima dogovaraju važne projekte, stipendiraju nekoliko učenika Medrese i nastoje da pomažu jedan drugome.

Zahvalni su Allahu dž.š. na onome što imaju i sigurno mogu poslužiti kao primjer mnogima. Među njima ima magistara, profesora, inženjera, imama, ekonomista, direktora velikih firmi, vlasnika firmi koje imaju i do preko 70 uposlenika, političara, umjetnika i td., ali stvar na koju su najvise ponosni jeste što su učenici 277. Generacije Behram-begove medrese. Mnogo je toga što bi se moglo kazati o ovim ljudima ali njihova veza je nešto što se riječima teško opisati može. Kada neko sa strane dodje i posmatra ih dok su u grupi, ima osjećaj da kada ne bi progovorili niti jednu riječ uspjeli bi da dogovore bilo šta. Svaki pogled jednog prema drugome prepun je priča, ispričanih i neispričanih i stiče se dojam da se perfektno razumiju bez ijedne izgovorene riječi.

Moleći Allaha dž.š. da ih osnaži i pomogne na putu na kojem će steći Njegovo zadovoljstvo, nadamo se da će primjer ove, 277. Generacije BBM, poslužiti mnogima koji su sada učenici ili su nekada bili da vide šta se sve može sa čvrstom vjerom, iskrenom ljubavlju i velikim zalaganjem postići.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine