digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mekteb iz kojeg je upisano 18 učenika u medresu

Autor: E. Subašić Oktobar 05, 2015 0

Prema riječima imama džemata svake godine jedan ili dvojica učenika upišu medresu

Džemat Sedrenik nalazi se u istoimenom sarajevskom naslju s novom džamijom iz 2000. godine. Imam, hatib i muallim u džematu je Izet-ef. Ćatović koji je i prije izgradnje džamije organizirao džemat za obavljanje vjerskih aktivnosti u prostorijama mjesne zajednice i privatnim kućama. Rad u ovom mektebu već duži niz godina daje velike plodove.

Svake godine u mekteb se upiše oko 100 učenika. Dvadeset i četvero aktivno uči u Kur'anu, a broj učača mukabele u toku ramazana iz mekteba svake godine se povećava. Naime, jedan dio učača mukabele su upravo učenici mekteba, a ono što je zanimljivo za ovaj mekteb i džemat jeste to da svi učenici koji uče u Kur'anu redovno prate mukabelu.

«Svi su polaznici imali zajednički iftar. Imamo redovni izlet po završetku školske godine. Ove godine planiramo poslije Bajrama izlet u Srebrenicu. Džamija egzistira od 2000. godine i riječ je o jednom od mlađih sarajevskih džemata. Važno je naglasiti da je ovo petnaesta mektepska godina u ovoj džamiji a iz mekteba je dosad upisano osamnaest učenika u medresu. Svake godine imamo jednog ili dvojicu učenika koji se upišu u medresu kada završe mekteb. Ove godine medresu završava troje iz ovog džemata. Za narednu godinu već imamo dva kandidata. Već pripremamo učenika koji će upisati medresu za dvije godine», kaže efendija Ćatović.

Učenici koji još žive na Sedreniku angažirani su u džematslim aktivnostima, poput učenja mukabele. Također, ovaj džemat je obezbijedio dvojici studenata da žive besplatno u stambenim prostorijama džamije te su angažirani uz stipendiju.

Cijeli tekst u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine