digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježavanje nove hidžretske 1437. godine u Kalesiji

Autor: F. Sinanović Oktobar 16, 2015 0

Centralna manifestacija u povodu obilježavanja dolaska nove hidžretske 1437. godine za područje Medžlisa IZ Kalesija održana je u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji.

Mevludski program izveli su kalesijski imam. Bilal ef. Husić, imam Čaršijske džamije, je kazao da cilj obilježavanja i sjećanja na Hidžru jeste uzimanje pouke iz ovog velikog događaja iz povijesti prvih muslimana.

Okupljenim vjernicima u prepunoj Čaršpijsko džamiji obratio se i Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija.

 - Hidžra je osmišljeni i dobro organizovani duhovni pokret u ime uzvišenih kur'anskih principa, isključivo i jedino u ime Allaha, s ciljem ponovnog povratka u Mekku. Hidžrom se vjernici zavjetuju Bogu Dragome da će slijediti samo kur'anski put, koji je jedino put pravi i da druge puteve i ćorsokake neće slijediti. Nakon oslobađanja Mekke fizičke hidžre muslimana prestaju, ali na njima ostaje emanet da vječno čine duhovne hidžre ma gdje bili i živjeli. Ostati na putu islama i primjenjivati upute Kur'ana a.š. najbolja je duhovna hidžra, kazao je, između ostaloga Enver ef. Alić, podsjećajući da je tokom hidžre u Medini nastao prvi društveno-politički i pravni akt, nastaje Medinski ustav (Medinska povelja), koji osigurava sva ljudska prava i određuje obaveze i obrasce ponašanja za sve stanovnike tadašnje mlade države Medine, prve pravne države na svijetu.

 Poslije programa u džamija svim vjernicima je podijeljena bosanska poslastica – halva, koju su pripremila članice kalesijske „Sumejje“.

 I u svim ostalim kaleisjskim džamijama priređeni su prigodni programi povodom nove hidžretske godine. Ponegdje je bilo i vatrometa, a skoro u svim džamijama su djeci, polaznicima mektebske pouke, podijeljeni paketići i drugi skromni pokloni.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine