digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mobilna biblioteka i kino za djecu povratnike

Autor: Medina Mehmedović-Mulalić Decembar 30, 2015 0

Uz podršku Uprave za vanjske poslove i dijasporu i Fondacije “Muharem Berbić” odnedavno je sa radom ponovo krenula Mobilna biblioteka i mobilno kino “Molly”, projekat snadbijevanja podrinjskih školaraca lektirama i osnovnim didaktičkim pomagalima s ciljem kvalitetnijeg obrazovanja i postizanja boljih školskih rezultata

 

Organzacija Muslim Aid iz Sarajeva prepoznala je problem s kojim se suočavaju učenici i nastavnici u povratničkim mjestima istočne Bosne, nepostojanje opremljenih biblioteka, udžbenika i lektira iz nacionalne grupe predmeta, te je 2010. god. pokrenula mobilnu biblioteku i mobilno kino “Molly”. Obzirom da je finansijska održivost projekta u ovoj školskoj godini došla u pitanje Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ je zajedno sa Fondacijom “Muharem Berbić” u cjelosti preuzela njegovo finansiranje u školskoj 2015/16. god.

Mobilna biblioteka i mobilno kino radit će na području općina: Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Bijeljina, Osmaci i Sapna. Mobilna biblioteka „Molly“ ima oko 3500 djece korisnika u 30 osnovnih škola u udaljenim selima Podrinja i istočne Bosne sa knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS i kombinovanom programu FBiH i RS. Mobilna biblioteka će jednom mjesečno doći do svake škole na spomenutim općinama i omogućiti djeci korištenje lektira i drugih didaktičkih materijala. Također i 150 nastavnika koristi stručnu građu i priručnike za nastavnike, a sve to u cilju poboljšanja nastave i obrazovanja djece iz povratničkih mjesta u RS. Biblioteka ima dozvolu za rad od Ministarstva prosvjete RS i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. U sklopu mobilnog kina, "Molly" će svake dvije sedmice posjećivati škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr. “Molly” posjeduje veliki broj obrazovnih DVD-a, dokumentarnih, dječijih i crtanih filmova, kao i 24 epizode serijala BHT-a "DOMAĆA LEKTIRA" koji pruža novi pristup izučavanju BiH književnosti i bosanske kulturne baštine.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine