digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vandalizam u Livnu: Polomljen rasvjetni stub uz džamiju Dukataru

Autor: Ale Kamber Decembar 29, 2015 0

U Livnu nije rijetkost da se dnevno dogode i po dvije dženaze kao što je to bio slučaj u subotu, 26.12.2015.godine, pa i svijeta dođe više da se oproste od umrlih članova porodice, komšija ili poznanika.

Dženaze se inače klanjaju ispred džamije Hadži Ahmeda Dukatara na Topovima(Glavica). Na žalost, uz dvije spomenute dženaze, toga dana su Livnjaci i gosti pristigli na dženaze mogli vidjeti i već odavno propalu kaldrmu uz džamiju, pogotovo uz zaštitnu betonsku ogradu, ali i taze polomljen rasvjetni stub uz sjeverni ogradni zid gdje je i drugi ulaz u džamijsko dvorište, te par starih mezareva s ostacima nišana. Kablovi koji se vide iz oborenog stuba su opasnost, pogotovo za malu djecu koja često uđu u džamijsko dvorište da se igraju.

Inače, samu lokaciju Glavica, na kojoj je je smještena spomenuta džamija, Livnjaci odavno zovu i Topovi po nekadašnjim topovima Hajdarbabi, Džaferbabi, Krnji i Zelenku koji su u vrijeme osmanske vlasti branili džamiju, kao i samu Staru čaršiju. Okupacijom Livna od strane austrougarske monarhije topovi su odvučeni u bečki muzej gdje su i danas. Zanimljivo je da ih bh vlasti ne potražuju da se vrate kao kulturno-historijski eksponat, te da ponovo da krase džamijski ambijent na Glavici i svjedoče bogatu i burnu livanjsku prošlost.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine