digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MIZ Sarajevo: Projekti i aktivnosti za primjer

Autor: Edin Spahić April 14, 2016 0

Donosimo izvještaj sa redovnih aktivnosti i projekata Medžlisa IZ Sarajevo...

 

Sjećanje na imame šehide

Medžlis islamske zajednice Sarajevo  je u okviru redovne tribine u velikoj sali općine Novi Grad, u ponedjeljak 04. aprila upriličio  promociju  filma „Imami šehidi“, u  izdanju Udruženja Ilmije IZ-e BiH,  autora Nedima Hrbata i Muhameda Halilovića. Ova već  redovna petnaestodnevna tribina je bila izuzetno posjećena, a prije projekcije filma obratio se sarajevski imam Muhamed-ef. Memić, najmlađi imam borac Armije BiH, učesnik proboja iz Srebrenice, čiji su otac i brat dali svoje živote za odbranu BiH. Film„Imami šehidi“ govori o imamima koji su izgubili život u toku zadnje agresije na BiH, bilo na kućnom pragu, bilo u obavljanju svojih dužnosti, bilo u logoru ili kao pripadnici Armije RBiH.O filmu je, prije promocije, govorio i Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja Ilmijje, napominjući da  su uz ovaj snimljeni i dokumentarni filmovi "Glas imama" te "Imami logoraši",  iznoseći podatak da je preko 100 imama prošlo brojne logore za Bošnjake, te da je logoraš bio i sam aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Na tribini u Novom Gradu je naglašeno da se Imami i učenici medresa ni jednog trena nisu dvoumili da se late puške i brane svoju domovinu i da su oni dali nemjerljiv doprinos otporu i borbi protiv agresora. Imami su bili uz svoj narod do te mjere da ih je privrženost svome džematu dovodila u situacije da su spaljivani ili su likvidirani na druge načine zajedno sa njihovim džematlijama. Njih 97 je postalo šehidima jer u presudnim trenucima borbe za opstanak nisu pomišljali da napuste svoju zemlju i svoj narod.

Muhamed ef. Memić, iz Đulića pored Zvornika, danas imam u džematu Osjek, je kao i njegov otac Suljo efendija i brat blizanac Ahmed  u vrijeme dvoipogodišnjeg boravka u srebreničkoj enklavi, kao muhadžir hizmetio džematlijama u Srebrenici. Memić ef. je ispričao da osim što su bili uključeni u Armiju, imami u Srebrenici su imali i vjerski život koji je bio izrazito aktivan. Suljo efendija je u Srebrenici, zajedno sa sinovima, doživio sve strahote opokljene enklave, trpio je glad, neimaštinu, nepravdu. Na dan kada Srebrenica pada u četničke ruke i oni su krenuli prema slobodnim teritorijama. Od njih trojice, jedino je Muhamed preživio.

– Za brata i oca nisam znao sedam dana. Jednu noć kada smo trebali krenuti u proboj, izlazeći iz jednog potoka na livadu neko me je uhvatio za rame. Bio je to brat. Hajde kaže, dugo te tražimo. Tada mi je dao dvije bombone, ne znam otkud mu. Našli smo se i onda sam ih rasporedio sa mnom u moju četu u slučaju ranjavanja da budemo skupa – priča Memić.

Trebali su preći ogromna minska polja i umjesto da kolona krene po noći, krenuli su ujutro oko devet sati.– U tom postrojavanju i toj općoj panici, nikad se ne mogu sjetiti na koji način sam izgubio brata. Od tog momenta postrojavanja ja ne znam s kim je ostao, šta se desilo. Pokušavao sam se sjetiti. Sa ocem rahmetli sam se uspio sresti još dva puta. Halalili smo se, jer sam ja morao ići na čelo kolone. Sjećam se da mi je dao neki šećer, da dođem sebi. Nastavili smo proboje prema Cerskoj. On je ostao iza mene. I posljednje informacije koje imam je da je stigao skoro do slobodne teritorije, i da je još sa nekim ljudima zarobljen u Šetićima. Uhapšeni su živi i gubi im se svaki trag. Zna se da su ubijeni. Tužilaštvo BiH vodi taj slučaj, imaju čak i neki svjedoci, ali neće da svjedoče – poručio je ovaj hrabri imam kroz svoje vrlo nadahnuto i emotivno obraćanje prisutnima.

Predstavljen rad Agencije za certificiranje halal kvalitete

            U srijedu 06. aprila u amfitetatru GHM u Sarajevu, u okviru redovnog seminara za imame sarajevskog medžlisa, predstavljen je rad Agencije za certificiranje halal kvalitete te je održana  prezentacijana temu „Halal i haram u ishrani muslimana“. Rezultat je to saradnje Agencije za certificiranje halal kvalitete, sarajevskog muftilukai MIZ Sarajevo, a imami i drugi uposlenici medžlisa su imali priliku prisustvovati vrlo zanimljivoj prezentaciji, koja je u ranijem periodu organizirana i na području ostalih medžlisa sarajevskog muftiluka.

Interaktivna prezentacija bila je podjeljena u dva dijela. U prvom dijelu predstavljen je rad Agencije, a u drugi dio prezentacije obuhvatio je procedure halal certificiranja. Posebno interesovanje pristutnih pobudilo je upoznavanje sa prekrivenim haramima u proizvodima. Drugi dio je inicirao i najviše pitanja na koja su predstavnici Agencije dali odgovore. Pitanja su se odnosila na: korištenje različitih pištolja kod klanja krupne stoke (što je zabranjeno), korištenje koštanog brašna u ishrani životinja (što je zabranjeno), upotreba alkohola – etanola u pripremi propolis kapi (što je zabranjeno), status pojednih aditiva, želatina, korištenja svinjske masti i krvne plazme u koncentratima za perad i ribe i sl.

Poručeno je kako je percepcija javnosti da su svinjetina i alkohol zabranjeni muslimanima za konzumiranje i da se toga trebaju čuvati prilikom odabira i konzmiranja hrane i pića. Međutim, vrlo često se kupci oharame drugim stvarima za koje ne pretpostave da u sebi mogu imati haram – zabranjene sastojke.Stečena znanja imami će kroz hutbe, predavanja i na druge načine prenijeti svojim džematlijama i djeci u mektebima. Agencija za certificiranje halal kvalitete će u suradnji sa drugim medžlisima u narednom periodu organizirati ovakve vrste prezentacija.

Restauriran enterijer Mišćine džamije, uskoro radovi na restauraciji Baščaršijske džamije

Restaurirani i konzervirani umjetnički detalji, posebno jedinstveni primjerci zidnog slikarstva u enterijeru Mišćine džamije u Sarajevu, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, predstavljeni su u srijedu 06. aprila zvanicama u dvorištu džamije.

Pošto je vlada Njemačke osigurala za to 37.180 eura, ambasador ove zemlje u BiH Christian Hellbach rekao je da se ponosi što su sredstva uložena u spašavanje dragocjenog umjetničkog djela. Kazao je da svi ljudi u Bosni i Hercegovini treba to blago da smatraju dijelom vlastitog kulturnog identiteta, a ne da ih u tome ometaju ideološke barijere. Ambasador je najavio njemačku pomoć i u restauraciji starorimskog lokaliteta u Skelanima kod Srebrenice u okviru ulaganja u očuvanje umjetnosti i u drugim dijelovima svijeta.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovina je implementirala projekt konzervatorskih i restauratorskih radova u enterijeru Mišćine džamije. Koordinatorica u projektu, arhitektica iz Komisije Mirela Mulalić-Handan rekla je da su restaurirani oslikani motivi Mekke i Medine, izuzetno ugroženi dotad. Mihrab, koji je također bio u lošem stanju, sad je potpuno stabiliziran, a tokom rada na mimberu otkrivena je bogata, izuzetno vrijedna dekoracija u formi rumi arabeske dominantno crvene boje s crnim konturama i tragovima zelene. Na mahfilu su otkriveni tragovi izvorne bojene dekoracije, a na ulaznim vratima je uklonjen sloj masne boje te su zaštićena namjenskim sredstvima, kazala je Mulalić-Handan.

Glavni imam Medžlisa lslamske zajednice Sarajevo dr. Ferid. ef. Dautović zahvalio je Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Ambasadi Njemačke. - Primjerci u Mišćinoj džamiji jedan su od bosanskohercegovačkih specifikuma kao jedinstven slučaj zidnog slikarstva u džamiji u svijetu, dodao je dr. Dautović, koji je poručio kako su u toku  pripreme za restauraciju Baščaršijske džamije u Sarajevu.

Mišćina ili Kebkebir hadži Ahmedova džamija sagrađena je 1557. godine. U narodu se odomaćio naziv Mišćina po omiljenom mujezinu Mišći koji je živio u 18. vijeku.Stradala je u požaru tokom napada princa Eugena Savojskog na Sarajevo, a obnovljena 1700. godine. Džamiju je 1870. oslikao Mustafa Fagin, drugi i najznačajniji nakaš (slikar) u hronološkom redu porodice Faginović. Rođen je u Sarajevu 1839. godine, a umro u Istanbulu 1900.

Na zidu Mišćine džamije sačuvani su prikazi vedute Mekke i Medine te groblja Dženet ul Bakki, nastali pod uticajem učenja i običaja derviških redova, odnosno zbirke litanija „Dala'il al Hayrat“, koja se uči u nakšibendijskom derviškom redu, a počinje ovim prikazima. Džamija je 2012. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Proučen mevlud u povodu odabrane noći  Lejletu-r-Regaiba

Muslimani u Bosni i Hercegovini kao i u svijetu, u četvrtak 07. aprila  poslije akšam namaza su prigodnim vjerskim aktivnostima obilježili mubarek noć Lejletu-r-regaib, u islamu poznatu kao noć želja, nade i ibadeta.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je povodom obilježavanja noći Lejletu-r-Regaib u četvrtak organizovao učenje mevluda u Ferhadiji džamiji, poslije akšam-namaza.Program su izveli članovi Hora Medžlisa IZ-e Sarajevo, a u okviru programa je održano i prigodno predavanje. Uvodno ašere je proučio Ahmed Šadinlija, polaznik mekteba u džematu Binježevo a mevludu je prisustovo veliki broj vjernika.

Inače, Lejletu-r-Regaib je dan novog početka u povijesti čovječanstva i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana. Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, ovo je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku, ali i noć začeča Allahovog miljenika Muhameda a.s.  Prigodno predavanje o značaju i mjestu ove odabrane noći u tradiciji muslimana u BiH održao je glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine