digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godišnjice: 25 godina Islamske zajednice Bošnjaka „Saraj-Bosna“

Autor: Avgust 11, 2016 0

U subotu 28.maja 2016 godine džematlije IZB „Saraj-Bosna“ su obilježili 25 godina postojanja i rada svoga džemata. Centralna svečanost, koja je kulminacija rada, priprema i zalaganja džematlija i članova džematskog obdora, je održana u sali škole „Gesamtschule Schinkel“ ispunjenoj vjernicima i vjernicama.

Program je otvoren učenjem odlomka iz časnog Kur'ana nakon čega se prisutnima obratio predsjednik džemata Elvir Kartal poselamivši i poželivši svima ugodnu večer. Imam Ajdin ef. Suljaković je uzeo riječ i obratio se gostima i poselamio ih, a zatim je pozdravio goste iz kršćanskih religijskih zajednica zahvalivši se za njihov dolazak. Zatim se prisutnima obratio glavni imam Aldin ef. Kusur koji je poselamio pristune. Jubileum 25 godina džemata IZB „Saraj-Bosna“ je uveličao svojim prisustvom i svojim govorom muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić. Prelijepim učenjem ilahija i kasida novoformljenog hora ilahija Osnabruck je napravljen kratak predah od govorničkog dijela programa.

Historija džemata iz proteklih 25 godina postojanja i rada je bila u centru predviđenog programa, te je stoga, nakon uvodnih riječi, sledeći sahat i pol vremena posvećen pripovijedanju, izlaganju i podsjećanju na početke džemata. Kratak uvod u historiju džemata su priredile voditeljice večeri, Sinheta Bešić i Admira Arabi, koje su hronološki izložile najvažnije događaje iz prošlosti džemata, najavljujući pritom glavne aktere: imame, predsjednike i druge čestite džematlije koji su svojim trudom ostavili vječni trag u džematu. Slijedilo je obraćanje prvog predsjednika hadži Saliha Harčevića koji je jedan od glavnih inicijatora osnivanja džemata davne 1991 godine, a zatim se prisutnima obratio i prvi imam džemata Mehmed ef. Jakubović koji je kao imam svoj rad izvršavao za vrijeme burnih događaja koje je donio agresorski rat u BiH. Nakon ovih izlaganja prisutni su mogli da uživaju u izvođenju ilahija i kasida, poslije kojih je nastavljen historijski pregled rada džemata. Riječ je dobio i predsjednik sa najviše godina rada na ovoj poziciji u džematu – hadži Rasim Vuk, koji je, među mnogim drugim čestitim poslovima, jedan od glavnih uzročnika kupovine džematskih objekata koji su u vlasništvu IGB. Poslije hadži Rasimovog govora, voditeljice su prozvale imama s najviše godina rada u džematu Ejuba ef. Murtića koji je pričao o aktivnostima iz perioda njegovog imamluka u džematu, a njegovim govorom je završen historijski dio programa. Svim govornicima nakon njihovog izlaganja je uručena zahvalnica za rad i zalaganje na očuvanju IGB u Osnabrucku.

Muaz Borogovac, poznati sazlija i sevdalija, je osvježio pristune svojim milozvučnim interpretacijama tradicionalnih bosanskih sevdalinki. Poslije ovog kratkog predaha, a uz najavu voditeljica, prisutnima se obratio i izaslanik reis-ul-uleme IZ u BiH prof. Zijad ef. Ljevaković.Inspirativni vaz i nasihat našeg uvaženog prof. Zijada ef. Ljevakovića, kroz navođenje kuranskog primjera Musa a.s.v.s. i njegovog naroda, je naveo prisutne na duboko razmišljanje i refleksije na svoj odnos prema domovini i zavičaju. Po završetku govora prof. Zijada Ljevakovića, predsjednik džemata Elvir Kartal je uručio zahvalnicu IZ u BiH.

Ovu noć svoj nastup je imala i folklorna sekcija koja se predstavila tradicionalnim igrama, a čiji počeci su vezani za početke džemata. Pripremljenim kolažom su donijeli kratak predah od govorničkog dijela programa.

Ulogu glavnog vaiza je ima uvaženi hafiz Husejn ef. Čajlaković, koji je svojim, uvijek zanimljivim i podučnim načinom, održao predavanje i počastio pristune svojim savjetima. Svoj vaz hafiz Husejn ef. Čajlaković je održao u dva dijela: prvi dio prije akšam namaza i drugi dio nakon akšam namaza.

Svaki hajr posao muslimani završavaju dovom, pa je tako i program za „25 godina džemata IZB „Saraj-Bosna“ e.V. „završen učenjem dove Uzvišenom Allahu dž.š. koju je proučio naš uvaženi prof. Zijad ef. Ljevaković.

Mi upućujemo dovu Stvoritelju i Uzdržavatelju svih svjetova da čuva,unapređuje i održava IZB „Saraj-Bosna“ i sve ostale džemate u Njemačkoj, Bosni i Hercegovini i na cijelom svijetu čineći ih istinskim Allahovim kućama koje će biti mjesto života i smrti svih muslimana i muslimanki! Amin, ja Rabbena.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine