digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obre: Tribina “Je li među nama Allahov poslanik, a.s.“

Autor: Decembar 09, 2016 0

U mnoštvu programa ovogodišnje manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“  nalaze se i omladinska druženja i tribine naših istaknutih vaiza.

 

Tako je u nedjelju 04.12. u džematu Obre gostovao mladi hafiz profesor Gazi Husrev – begove medrese u Sarajevu Ammar ef. Bašić koji je govorio na temu: „Je li među nama Allahov poslanik a.s.“? Na samome početku nakon izraza dobrodošlice koju je uputio Ermin ef. Zahirović  imam džemata Obre, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković  koji je iskazao radost mogućnošću da danas imamo  cijeli mjesec  ispunjen različitim sadržajima posvećen najodabranijem čovjeku koji je hodio zemljom. Svi naši programi i sadržaji u ovom mjesecu tu su da bismo približili što većem broju ljudi život i djelo našega dragog Poslanika s.a.v.s. U svom nadahnutom predavanju hafiz Ammar ef. Bašić istakao je između ostalog da je „znak da si blizu Allahu dž.š. kada dobro djelo koje si učinio smatraš malim a onu malu blagodat koju imas da je smatraš velikom“.  U nastavku predavanja govorio je o odnosu među mladim i starijim generacijama gdje često pokazujemo međusobno odnos kakav ne bi želio Allahov poslanik. Mladi moraju pokazati poštovanje prema starijima a stariji trebaju imati milosti prema mladima.

Zatim je kazao da nas Poslanik a.s. uči da ma koliko bili uspješni u životu i ma koliko imali imetka to nas nesmije navesti da budemo oholi pa da sebe smatramo velikim i vrijednim. I treći dio ovog predavanja posvetio je odnosu prema našim porodicama, „ svi mi pred drugim ljudima volimo se predstaviti kao fini i dobri međutim uspio je onaj ko je takav među svojom porodicom kao što je među drugim ljudima.“ Predavanju je prisustvovao veliki broj mladih koji su nastavili druženje i nakon predavanja. Obzirom da je u toku izgradnja i razvoj mreže mladih aktivista na području muftijstva sarajevskog, ova prilika je iskorištena kako bi bi se mladi upoznali sa organizacijom, strukturom te planovima i aktivnostima u radu sa mladima na  području medžlisa Kakanj a o tome je govorio Ermin ef. koji je inače koordinator u radu sa mladima na nivou medžlisa Kakanj. Ovom prilikom druženju su prisustvovali mladi koordinatori iz desetak kakanjskih džemata koji su imali zadatak da na ovo predavanje i druženje sa sobom dovedu po nekoliko momaka i djevojaka iz svoga džemata.Mladi džemata Obre pored organizacije ovog druženja priredili su i prezentaciju pod nazivom; „ Rad sa mladima na nivou džemata koju je prezentirao Jasmin Vehab jedan od polaznika kampa za mlade aktiviste kojeg je organizovalo sarajevsko Muftijstvo od 2. do 4. decembra. Vesela atmosfera uz veliko interesovanje krasila je ovu posebnu noć u Obrima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine