digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Budućnost rada s mladima su radionice

Autor: Februar 21, 2020 0
Sjedište Medžlisa Kakanj Sjedište Medžlisa Kakanj

U radu s mladima pokazalo se korisnim održavanje radionica, višednevnih seminara i kampova u kojima se kombinuje edukacija i rekreacija te ostvaruje snažan utjecaj na mlade, a Medžlis Kakanj je i ranije bio primjer drugima u uvođenju pozitivnih inovativnih metoda u mektebskoj nastavi i u radu s mladima

“Poslije uvođenja nastave počeli smo s učeničkim izletima i aktivnostima Mreže mladih te uvidjeli neke nedostatke ovog objekta, koji treba imati znatno više sadržaja. Potpuno smo svjesni da ova zajednička druženja mladih imaju znatno više utjecaja na njih nego predavanja. Stoga smo odlučili da napravimo jedan edukativno-reakreativni centar koji bi, pored društvenih prostorija, učionica, stadiona, restorana, sadržavao i spavaonice kako bi mladi mogli boraviti nekoliko dana. U takvom jednom okruženju, u prirodi, izdvojeni od urbane jezgre grada i različitih izazova može se napraviti jedan lijep program, u kojem će dominirati radionice, a tu će biti i mogućnost sportskog takmičenja i zabave. Tu neće biti uključeni samo vjerski predmeti, već edukacija iz različitih oblasti i svakodnevnog života. Uključit ćemo inženjere šumarstva i druge stručnjake koji će mladima pokazati neke praktične vještine. Mladi će biti u prilici naučiti se snalaženju u prirodi, prepoznavanju ljekovitih trava itd.“, objasnio je glavni imam Medžlisa Kakanj Sulejman ef. Čeliković. 

Pročitajte cijeli tekst ovdje.

Ovaj projekat je u skladu s idejom programa za tinejdžere i mlade koji se, nakon upisivanja devetog razreda osnovne ili srednje škole, ne mogu poistovijetiti s klasičnim načinom izvođenja mektebske nastave. 

“Riječ je o uvođenju radionica za njih i u tu svrhu smo oslobodili efendiju Ermina Zahirovića, koji je prošao edukacije pri Rijasetu, kako bi se posvetio osmišljavanju i vođenju ovih radionica i radu s mladima. Uvidjeli smo korist ovih radionica i, štaviše, smatramo to budućnošću rada s mladima. Predavanja tipa ex cathedra trebaju biti za neke stvari, ali polahko nestaju ili njihov prvobitni značaj blijedi. Mi u zadnje vrijeme imamo brojne tribine, predavanja, manifestacije, ali nemamo povratne informacije o njihovom učinku. Mislimo da su okupljanja i rad s grupama od deset do dvadeset osoba budućnost“, istakao je efendija Čeliković. 

Potražite Preporod aplikaciju za android i iOS uređanje. Instalirajte odmah i uživajte u sadržaju. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine