digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tribina i izložba "Hiyle-i Šerif"

Autor: Decembar 22, 2016 0

Danas (21.12.) je u 10 sati u Institutu Yunus Emre upriličena tribina, a nakon toga izložba "Hiyle-i Şerif" pod kuratorstvom kaligrafa Savaş Çevik-a i iluminatorice Asiye Kavalier Dönmez koji su ujedno i bili učesnici tribine. Prof. dr. Ćazim Hadžimejlić je također učestvovao u tribini te u svom izlaganju iskazao vrijednost bavljenja kaligrafijom, te prenio svoja iskustva.

Ova aktivnost je počela uvodnim izlaganjem moderatora Edin ef. Spahića, a nakon toga direktora Yunus Emre Instituta Mehmet Akif Yaman koji se zahvalio gostima na dolasku na ovu aktivnost, te Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo u pozivu da Yunus Emre Institut učestvuje u manifestaciji "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom Poslaniku". Nakon toga uslijedilo je obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kao glavnu odgovornu osobu za organizaciju manifestacije "Selam, ya Resulallah".

Iluminatorica Asiye Kavalier Dönmez se obratila prisutnima uz poruke važnosti bavljenja kaligrafijom, i ukazala je na kompleksnost bavljenja kaligrafijom, koja zahtjeva veliku preciznost.

Po završetku tribine, održano je svečano otvaranje izložbe "Hilye-i Šerif" koja će biti izložena u Yunus Emre Institutu do 28.12. u periodu od 9 do 18h.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je svečano otvorio izložbu uz poruke mira i zahvale građanima Bosne i Hercegovine što su bili i što su uz Tursku kada je zadesila teška situacija. Isto tako je i Turska uz Bosnu i Hercegovinu, pominje Haldun Koc.

Na otvaranju su se ponovo obratili Savaş Çevik, Asiye Kavalier Dönmez, i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice dr. Ferid Dautović. A hor MIZ-e Sarajevo je prisutne počastio izvedbom ilahije, čime je završena ova današnja aktivnost.

Izložba "Hilye-i Šerif" će biti izložena u Yunus Emre Institutu do 28.12. u periodu od 9 do 18h.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine