digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevlud u Splitu

Autor: V.H. Decembar 22, 2016 0

U splitskom mesdžidu održana je svečanost povodom Mevluda – sjećanja na rođenje posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammmeda sallallahu alejhi ve sellem.

Program je u 11:00 sati započeo učenjem Kur’ana polaznice vjeronauka Hatidže Hadžić. Nakon toga prisutnima se obratio gl. imam, Vahid ef. Hadžić prigodnim predavanjem o Muhammedu, s.a.v.s., kao Poslaniku Allahove Milosti.

U nastavku zbor koji su sačinjavali ponajviše polaznici srednjoškolskog vjeronauka izveo je veoma lijep prigodni program ilahija i recitala. Najmlađi polaznici vjeronauka oduševili su prisutne citiranjem Poslanikovih, s.a.v.s., hadisa. Kao jedan poseban čin tijekom ovog programa upriličeno je nadjevanja imana za dvoje male djece, brata i sestru. Tom prigodom glavni imam je pred svima proučio djeci ezan na desno i ikamet na lijevo uho i prigodnu dovu. Lijepo je da je ovim sunnetom Poslanika, s.a.v.s., obogaćen program za sjećanje na njegovo rođenje/ Mevlud.

Program je završio učenjem Kur’ana, dove i klanjanjem podne namaza. Poslije namaza roditelji djece kojima je učena akika priredili su čašćenje za sve prisutne u divanhani.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine