digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Hafiz Nedim Botić održao predavanje o Sulejmanu, a.s.

Autor: Jusuf-ef. Kafadar Mart 25, 2017 0

U petak, 24. marta, je u Jahja-Esfelovom mesdžidu u Mostaru održano predavanje hafiza Nedima Botića o poukama iz života Božijeg poslanika, Sulejmana, a.s.


Ovo je još jedno u nizu mjesečnih predavanja o Božijim poslanicima koje već drugu godini zaredom organizuju MIZ Mostar, te džemat Donja Mahala.
Predavanje su svojim prisustvom uveličali Suljo-ef. Cikotić, glavni imam MIZ Mostar, hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, džematlije, učenici i učenici Karađoz-begove medrese i brojna omladina.

Na početku se prisutnima obratio Jusuf-ef. Kafadar, imam džemata Donja Mahala i organizator predavanja, zahvalivši se predavaču i prisutnima na dolasku, istakavši da je zadovoljstvo organizovati ove tribine, na kojima je učešće uzelo i pet hafiza. Potom je predstavio sinoćnjeg predavača, spomenuvši da se radi o mladom čovjeku koji je postao prvi hafiz Kur'ana iz Bosanske Dubice nakon dugo vremena, ali i nekom čiji put do uspjeha je bio popločan brojnim preprekama.

U svom izalaganju, hafiz Botić se na početku zahvalio organizatorima na dobrodošlici i podršci, a potom je govorio o važnosti iščitavanja Kur'ana i uzimanja živonih pouka iz kazivanja o poslanicima. Kur'anska kazivanja o poslanicima nisu 'obične' priče, već one govore o najuspješnijim ljudima u historiji, i cilj je da mi uzmemo pouku i ugledamo se na njih, kako bismo ostvarili uspjeh. Predavač je spomenuo tajne uspješnog života na osnovu kazivanja o Sulejmanu, a.s., a to su: vjera, porodica, znanje, čitanje i istraživanje, dova Allahu, odgoj, balans između dunjaluka i ahireta, visoke ambicije, neobaziranje na obeshrabrivanja, klevete, potvore i ono ružno što o nama govore drugi.

Na kraju druženja se prisutnima obratio i Suljo ef. Cikotić, glavni imam MIZ Mostar, pohvalivši ove aktivnosti i ukazavši na značaj sličnih druženja, te proučivši dovu Allahu, dž.š., da se svi okoristimo i nadahnemo porukama iz života Sulejmana, a.s.

O projektu „Upoznajmo poslanike islama“

Projekat „Upoznajmo poslanike islama“ je otpočeo 14.02.2015. godine. U Kur´anu je spomenuto 25 poslanika, i cilj organizatora je da, kroz predavanja uglednih profesora, imama, predstavnika različitih institucija, još bolje upoznamo širu javnost sa poslanicima, sa posebnim osvrtom na kur´anska kazivanja i ono što je zabilježeno o njima u povijesti. Projektom se postižu dva rezultata, redovno druženje džematlija u Donjoj Mahali te sticanje novih saznanja. Predavanja se održavaju u 3 džamije u Donjoj Mahali: Sevri hadži Hasanova džamija, Nezir-agina džamija i Jahja Esfelov mesdžid. Cilj džematskog odbora je da svakoj džamiji daje podjednak tretman i da se aktivnosti rasporede ravnomjerno po džematu. Projekat je osmišljen, ne samo po sadržaju, već i po terminima trajanja, kako bi na kraju mogli dobiti što bolje očekivane rezultate. Projekat „Upoznajmo poslanike Islama“ realizirat će se u 25 mjeseci, dakle, nešto malo više od dvije godine.

Na realizaciji projekta ostvarena je saradnja sa Karađoz-begovom medresom, a planirana je saradnja i sa nizom drugih institucija i organizacija Islamske zajednice Bosne i Hercegovine: Udruženje Ilmije, Centar za učenje Kur'ana, Ured za hadž, Fakultet islamskih nauka, Behram-begova medresa i drugim. Posebna vrijednost ovog projekta je to što je naišao na veliko interesovanje. Način na koji predavači izlažu teme je prihvatljiv svim uzrastima, tako da su svi s prethodnih predavanja bili zadovoljni. Poruke ovih predavanja su vrlo aktuelne i u savremenom životu; upoređujući stanja tih naroda sa našim današnjim sanjem I životom. Na ovim predavanjima sigurno možemo dobiti nove spoznaje i čuti ono što nismo znali. Poslije predavanja nastojimo otvoriti korisne i ugodne diskusije o islamskom načinu života. Predavanja se snimaju u video tehnici i planirano je da se za svako predavanje izradi DVD, koji će imati vjerski i edukativni karakter.

Dosadašnja predavanja i predavači: poslanik Adem a.s., - predavač prof. Šefik ef. Čavčić, poslanik Idris a.s., - predavač doc. dr. Nezir Halilović; poslanik Nuh a.s., - predavač prof. Mustafa ef. Spahić poslanik Hud a.s., - predavač prof. Fejruz Abaza. poslanik Salih a.s. - mr. Mensur ef. Pašalić poslanik Ibrahim a.s. - mr Dino ef. Maksumić, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, Muhamed ef. Velić, Nezim Halilović Muderis, hfz. Ammar Bašić, hfz. Nedim Botić, i drugi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine