digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fojnica: Otvoren šehidski šadrvan u džematu Pločari-Polje

Autor: Septembar 28, 2017 0

17. 09. 2017. godine, u džematu Pločari Polje održana je svečana ceremonija otvaranja šehidskog šadrvana za 30 šehida i 5 civilnih žrtava rata iz ovog džemata.

Bio je ovo jako tužan, ali i ponosan dan za sve mještane Pločara. Nakon podne namaza, proučen je mevlud i tevhid. U ovom dijelu programa prisutnima se obratio glavni imam MiZ - e Fojnica h. Edin ef. Rojo, koji je u svom izlaganju istakao važnost poštivanja šehida, čijim zaslugama mi danas živimo slobodu vjere u našoj domovini BiH.

Nakon vjerskog dijela programa, ceremonija je nastavljena u napolju. Moderator programa, Ahmed ef. Vuković je poselamio prisutne i pozvao da se ustajanjem sasluša himna RBiH. Potom se obratio predsjednik džematskog odbora i organizacionog odbora g. Halid Ahmetak. On se ukratko osvrnuo na finansijki izvještaj samoga projekta, te izrazio zahvalnost svima koji su došli u džemat Pločari Polje. Prisutnima se obratio i načelnik Općine Fojnica g. Sabahudin Klisura. On je pozvao na uozbiljenje našega odnosa prema šehidima. U svojstvu izaslanika muftije sarajevskog, prigodno obraćanje je imao predsjednik udruženja Ilmijje BiH I šef Ureda za bošnjačku dijasporu h. Mensur ef. Pašalić. On je u svom obraćanju govorio o historijatu džemata Pločari Polje, a posebno se osvrnuo na ratna dešavanja u ovom džematu. Potom su uručene zahvalnice za 20 vakifa koji su svojim sredstvima pomogli ovaj projekat. Posebne emocije kod prisutnih je pobudio Aziz ef. Zulum učenjem ilahije " Šehidi ". Vrlo nadahnuto ašere je proučio domaćin i imam u džematu Pločari Polje h. Ćamil ef. Hajdarević. Imami su proučili završna sureta iz Časnog Kur` ana, a hatmensku dovu je učio Mensur ef. Pašalić. Uz učenje tekbira derviša iz Vukeljića, djeca iz porodica šehida su svečano otvorila ovaj lijepi šadrvan. Neka im je vječni rahmet!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine