digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tradicionalni šehidski mevlud u džematu Karaula

Autor: Septembar 28, 2017 0

U nedjelju, 24. septembra 2017. godine u džematu Karaula organiziran je tradicionalni šehidski mevlud koji je pored mevludskog dijela programa imao i svečani dio u okviru kojeg je upriličen ispraćaj dugogodišnjeg imama Salih-ef. Arslanovića i uručenje zahvalnica najvećim donatorima koji su pomogli adaptaciju imamske kuće ovog džemata. Ranije je u sjedištu Meždlisa na poseban način ispraćen efednija od strane rukovodstva Medžlisa

Program je počeo obraćanjem Merzuk-ef. Grabusa u kojem je poselamio sve prisutne i najavio hor imama Medžlisa IZ Travnik koji je izveo mevludski program.

U sklopu mevludskog programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, mr. Salih-ef. Indžić koji je poselamio prisutne i kazao da ovaj program ima više povoda: Tradicionalni šehidski mevlud, zatim ispraćaj Salih-ef. Arslanovića u penziju, te dolazak novog imama u džemat Merzuk-ef. Grabusa. Prisutnim  je prenio poruku da svi pojedinačno dočekamo Hidžretsku godinu i da ona bude naša prekretnica pojedinačno, kao što je bila prekretnica u Historiji islama, te da bude inventura svakoga od nas.

Ovogodišnji gost predavač na mevludu je bio hfz. Husejn-ef. Čajlaković. U svom predavanju  je naveo deset kategorija ponašanja i dobrih djela koje čine vjernika. Na taj način je uputio prisutne na način kako da zadobiju Allahovu, dž.š., milost na Sudnjem danu. 

Ovaj mevlud je bio prilika i da se spomenu 84 šehida Karaule, te 29 šehida koji su poginuli u borbama za Karaulu a nisu iz ovog džemata.

Na kraju programa, uoči dodjele zahvalnica prisutnima se obratio dugogodišnji imam džemata Karaula, Salih-ef. Arslanović koji se zahvalio Džematskom odboru na ovako organiziranom ispraćaju. Salih ef. Arslanovic se također zahvalio džematlijama koji su uz njega bili sve ove godine službe u Islamskoj zajednici te ga pomagali u radu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine