digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno: Čas historije za žene povodom Dana državnosti BiH

Autor: Šejla M.K. Decembar 03, 2017 0

Dan državnosti BiH bio je povod da Udruženje žena MIZ Livno organizira još jedno prigodno edukativno druženje za žene, popraćeno priredbom učenika iz mekteba. Kako ističu organizatorice predavanja, posebno zadovoljstvo im je bilo ugostiti još jednu talentiranu i obrazovanu Livanjku, Azizu Bukvić, magistricu sociologije, koja je za prisutne održala historijski čas, odnosno u kratkim crtama  prezentirala povijest naše domovine Bosne i Hercegovine.

Posebno se osvrnula na očuvanje imena Bošnjak, bošnjačku tradiciju, te izgradnju zdravog nacionalnog identiteta.

Sa dozom kritičnosti govorila je o problemima današnjih Bošnjaka, koji su nezainteresirani za izgradnju svoga identiteta, kako vjerskog tako i nacionalnog, te o potencijalnim rješenjima tih problema.

Prije nego je otpočeo historijski čas, relaksirali smo se uz nastupe naših učenika iz mekteba. Prvi razred i predškolarci izveli su plesnu koreografiju uz jednu od pjesama o Bosni. Šesti razred mekteba priredio je također plesnu koreografiju, te pjesmice i recitacije. Vrijedni đaci iz mekteba s velikom ljubavlju i uz veliku želju se odazivaju na ove priedbe i vrijedno uvježbavaju svoje nastupe.  Nakon predavanja, razgovora i vremena predviđenog za pitanja, družili smo se uz kahvu i kolače. Još jednom, neka nam je sretan Dan državnosti BiH!

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine