digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Primjer drugima: Inovativni pristupi u radu s mladima

Autor: Elmedina O.B. i D.S. Januar 25, 2018 0

U okviru redovnih aktivnosti za mlade Medžlisa Tuzla trenutno se realizuje nekoliko programa za omladinu, među kojima i „Mladi u fokusu“ i „Mladi zajedno“. Programi okupljaju omladinu iz različitih tuzlanskih džemata, a nude im širok spektar redovnih i povremenih aktivnosti.

 

Učešće brojnih džemata

U okviru programa za mlade „Mladi u fokusu“ 30. decembra organiziran je jednodnevni izlet u Ajdinoviće za omladinu iz džemata Lipnica, Donja Obodnica, Avdibašići, Mihatovići, Dobrnja i Behram-begova džamija organizovan. Posjeta Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići bila je prilika za druženje i bolje upoznavanje učesnika ovog omladinskog programa. Mladi su uživali u zimskoj idili, a imali su priliku obavljati i zajedničke ibadete u džamiji koja se nalazi nedaleko od Centra. Aktivnosti programa će se realizovati i u narednom periodu. U program „Mladi zajedno“ su uključeni tuzlanski džemati Sepetari, Simin Han, Donji Čaklovići, Gazi Turali-begova džamija, Grabovica i Slavinovići. U okviru ovog programa 04. januara u Bijeloj džamiji u Slavinovićima upriličeno je predavanje i druženje za omladinu. Prigodno predavanje na temu „Džibrilov hadis o islamu, imanu i ihsanu“ održao je Alem-ef. Alić, a prigodnim riječima omladini se obratio i imam ovog džemata Abdullah-ef. Okanović. Vrijedi napomenuti da je ovaj program podijeljen po ciklusima, te je ovo bilo posljednje druženje i predavanje prvog ciklusa. Drugi ciklus počinje 14. januara, a domaćin je tuzlanski džemat Sepetari.

 

Trodnevni kamp za mlade

U organizaciji džemata Kalibunar grupa od 48 djevojaka i mladića boravila je na Vlašiću u periodu od 08. do 10. januara 2018. godine na trodnevnom zimskom kampu – Vlašić 2018. Cilj ovoga omladinskog kampa jeste druženje na principima širenja pozitivnih vrijednosti vjere i tradicije, upoznavanje sa ljepotama naše domovine, posebno planine Vlašić, zbližavanje naše omladine međusobno te izgradnja svijesti da Islamska zajednica brine o njima. Tokom boravka na Vlašiću omladina je provela dva dana u planinarenju, svaku noć je nakon večere bio interesantan kulturno-zabavni program, a svi namazi su obavljani u džematu u prostoriji koja je namjenski pripremljena kao mesdžid. Srdačan doček domaćina i čist planinski zrak ovaj boravak su učinili nezaboravno lijepim iskustvom. “Muftijstvo travničko je podržalo ovaj projekat, na čemu iskazujemo najiskreniju zahvalnost uz dovu Allahu, dž.š., da nam svima ukabuli trud te da naša omladina bude istinski noslilac pozitivnih vrijednosti i tokova u našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini, kazao je imam džamije u Kalibunaru Aljo-ef. Cikotić, koji već pet godina organizira ovaj kamp. “Efekti kampa su iznimno dobri. Tokom tri dana mladi klanjaju u džematu, druže se i imaju, pored teorijskog dijela, i praktični dio edukacije o islamu. Neki od mladih kažu da cijelu godinu iščekuju ovaj kamp. Gledajući i finansijsku stranu ovog projekta, mislim da svaki džemat ovo može organizirati “, istakao je efendija Aljo.

00Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine