digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bužim: Tri inicijative za predstojeći period

Autor: Amir Sijamhodžić Mart 02, 2018 0

U nedjelju, 25. februara 2018. godine u prostorijama Velike sale Islamskog kulturnog centra u Bužimu održana je redovna godišnja izvještajna skupština Medžlisa Islamske zajednice Bužim. Skupštinom je predsjedavalo radno predsjedništvo kojeg su činili delgati Zlatko Cinac i Emil Ćatić, te sekretar Esmir Kauković. Rad skupštine je započeo učenjem kratkog ašereta od strane imama džemata Varoška Rijeka Harisa ef. Veladžića.

 

Izvještaj o administrativno-pravnom poslovanju za 2017. godinu prisutnim delegatima Skupštine prezentirao je predsjednik Izvršnog odbora i upravnik IKC-a Eniz Veladžić. U svom izlaganju je istakao najbitnije činjenice koje se tiču rada bužimskog medžlisa, među kojima su posebno bitni uspješna izgradnja i otvor novog objekta Islamskog kulturnog centra, te adaptacija stare Vakufske zgrade u koje je samo u 2017. godini uloženo više od 300,000 KM. Izvršni odbor je u 2017. godini održao pet redovnih i jednu Svečanu sjednicu. Pored niza aktivnosti od predavanja i bajramskih akademija, potom Večeri vakifa, te tradicionalnog tevhida šehidima 505 i Večeri Kur'ana u programu Slobodarskih dana viteškog grada Bužima, Veladžić je istakao uspješno organiziranu i posjećenu višednevnu izložbu pod nazivom „Upoznaj Allahovog poslanika s.a.v.s.“ autora dr. Esmira Halilovića koju su pored nekoliko stotina odraslih organizirano posjetili i učenici bužimskih osnovnih škola. Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu na području 22 bužimska džemata podnio je glavni imam Medžlisa IZ Bužim Mehmed ef. Harčević, dok su finansijski izvještaj za 2017. sa planom budžeta za 2018. prezentirali sekretar Esmir Kauković i knjigovođa Bajro Pehlić. U diskusijama delegata najviše je bilo govora o neadekvatnom materijalnom statusu imama, koji se, kako su se diskutanti složili treba znatno popraviti, želi li se u vrijeme velikih iseljavanja stanovništva spriječiti odlazak imamskog kadra u razvijenije evropske i prekookeanske zemlje.

Na Skupštini su usvojene i tri inicijative Amira Sijamhodžića koje imaju za cilj uređenje i pospješenje vjerskog života na području Medžlisa. U prvoj inicijativi se tražilo postavljanje tabli pored svake džamije sa osnovnim podacima o džematima na bosanskom i engleskom jeziku. Druga inicijativa se ticala potrebe oživljavanja tradicije izrade džamijskih tariha, te postavljanje istih na bužimske džamije. Pored prve dvije inicijative koje se odnose na djelokrug rada Medžlisa IZ Bužim u trećoj inicijativi se tražilo pokretanje aktivnosti oko normiranja krajiških muslimanskih nišana kroz utvrđivanje fizionomije i izgleda, te odabira autentičnog građevinskog matreijala, što je pitanje koje će biti upućeno na nadležnu adresu Rijaseta IZ Bužim.

U završnom dijelu dodijeljeno je nekoliko Zahvalnica pojedincima i kolektivima koji su se u proteklo vrijeme dokazali kao aktivisti i dobrotvori Islamske zajednice u BiH. Pored članova Skupštini su prisutvovali članovi Izvršnog odbora te nekoliko imama.

Dan poslije, u prostorijama IKC-a formirana je i “Mreža mladih medžlisa Islamske zajednice Bužim”, sa jasnim ciljem da mlađim generacijama ponudi određene programske sadržaje koji će ih oplemeniti i osposobiti za izazove sa kojima se svakodnevno susreću. Prisutnima su se obratili predsjednik Medžlisa Eniz Veladžić, potom glavni imam Mehmed ef. Harčević, te dugogodišnji voditelj Kursa islama u Bužimu Senad ef. Aljić. Specijalni gost ovog događaja bio je Mensur ef. Ćehić koordinator Mreže mladih pri Muftijstvu bihaćkom. Za koordinatora “Mreže mladih medžlisa Islamske zajednice Bužim” izabran je Zijad ef. Isaković, imam džemata Bućevci.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine