digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvorena novoizgrađena džamija u naselju Karalinka kod Bugojna

U subotu, 14. jula 2018. godine, u naselju Karalinka kod Bugojna je otvorena novoizgrađena džamija koja se nalazi pored magistralnog puta Bugojno-Kupres.

 Na početku svečanosti otvaranja ašere je proučio Hodović ef. Abdulaziz. Uvodnu i pozdravnu riječ dao je glavni imam medžlisa Islamske zajednice Bugojno Vehid ef. Arnaut koji je i vodio svečani program. Nakon toga je uslijedilo obraćanje predsjednika Izvršnog odbora medžlisa Islamske zajednice Bugojno Harisa Mujića, potom predstavnika Crvenog polumjeseca UAE – Mahmud Jusufa, nakon toga se obratio izaslanik Muftije travničkog dr. Ahmed-ef. Adilovića – mr. Muhamed-ef. Pezić. Uslijedila je dodjela zahvalnica i priznanja koje su dobili Isa Ahmeda el-Buluši, a u ime donatora zahvalnicu je preuzeo Mahmud Jusuf, koji je također zahvalnicu dobio i za poseban doprinos u realizaciji projekta u naselju Karalinka, treću zahvalnicu je dobio načelnik Hasan Ajkunić u ime Općine za doprinos u izgradnji džamije. Zahvalnice je uručio član izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Bugojno, Amir Šečibović.

Završnu riječ dao izaslanik Rijaseta Islamske zajednice u BiH dr. Zuhdija Hasanović. Ašere je proučio Edin ef. Kukić nakon čega je glavni imam Vehid ef. Arnaut proučio dovu kada su predati ključevi dr. Zuhdiji Hasanoviću od polaznika ovog mekteba Karalinka Džanana Isaka, on je ključ predao Mahmud Jusufu te je džamija i svečano otvorena uz tekbire nakon čega je proučen ezan i klanjan podne namaz uz veliki broj prisutnih vjernika.

 Inače, kamen temeljac u ovoj džamiji je postavljen 10.02.2018. godine, a vrijednost projekta je 138.000 KM. Nalazi se na površini od 175 m2. Visina munare je 25 metara. U sklopu džamije je mektebska prostorija, abdesthana i imamska soba.

 U ponedjeljak, 16. jula 2018. godine, počinje izgradnja dvije potpuno nove džamije u naselju Sultanovići i Karadže tj. pod-džemat Glavice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine