digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Iz Tuzle putuje 40 hadžija

Autor: Elmedina O.B. Juli 23, 2018 0

Proučena ikrar dova za tuzlanske hadžije
Zajednička ikrar dova za vjernike i vjernice iz Tuzle koji će ove godine obaviti petu islamsku dužnost (hadž) upriličena je u nedjelju 22. jula 2018. godine u Hadžijskoj džamiji u Novom naselju u Solini.


Dovi su prisustvovali glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, tuzlanski imami, buduće hadžije, njihove porodice i veliki broj džematlija koji su željeli ovu posebnu radost podijeliti s onima koji će uskoro otići put najljepšeg hodočašća.
Prije same dove upriličen je prigodan svečani program kojeg su izveli tuzlanski imami, članovi hora „Gazi Turali-beg“.
Riječima dobrodošlice obratio se imam Hadžijske džamije Mumin-ef. Mumić koji je istakao radost i zadovoljstvo što je njihov džemat mjesto na kojem se svake godine prouči ikrar dova za hadžije s područja tuzlanskog Medžlisa. Mumić je istakao da je od otvorenja ove džamije 1998. godine nekoliko hiljada hadžija ispraćeno najljepšim dovama put najznačajnijeg putovanja u Meku i Medinu.
Prigodnim vazom obratio se mr. Ibrahim-ef. Softić, imam džemata Dobrnja. Mr. Softić osvrnuo se u svom obraćanju na značaj hadža, poziva koji Uzvišeni upućuje svojim robovima. Tokom vaza su posebno istaknuti najvažniji propisi hadža, kao i niz korisnih savjeta za buduće hadžije.
Glavni imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji ovogodišnje ikrar dove za tuzlanske hadžije. Potom je svim hadžijama i njihovim porodicama uputio čestitke podovom ovog svečanog trenutka u njihovim životima.
Zajedničku ikrar dovu proučio je penzionisani dugogodišnji glavni imam Muhamed-ef. Lugavić.
Tokom ove svečane prilike na licima budućih hodočasnika mogle su se vidjeti suze radosnice, radost i neka posebna sreća koju ni oni sami nisu znali objasniti.
Završno ašere proučio je Amir-ef. Saletović, imam u tuzlanskom džematu Lipnica.
Ove godine sa područja Medžlisa Tuzla na hadž putuje 40 hadžija i to: Alić Mujo, Salihović Sadeta, Pašić Mehmed, Hukić Semir,Hukić Zineta, Jahić Edin, Jahić Mensura, Zukić Ramiza, Salihović Said, Čamdžić Mevlida, Omerović Samir, Omerović Zekira,Saletović Sena, Dervišević Nedim, Isić Vahida, Osmanović Munib, Đulović Emin, Jahić Avdija, Bajrić Azemina, Suljić Emira, Suljić Sifet, Bosankić Safet, Bosankić Fadila, Spahić Muharem, Spahić Temina, Bosankić Nedima, Smajić Kada, Smajlović Muhamed,Mujić Habiba, Suljić Mersid, Zukanović Rasema, Zukanović Amira, Zukanović Vedad, Avdibašić Ismet, Avdibašić Fikreta, Husić Hazemina, Avdibašić Elmedin, Hajdarević Zikret, Hajdarević Faketa i Smajlović Mirsada.
Moderator programa svečane ikrar dove bio je Esmir-ef. Hasanović, imam džemata Sepetari.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine