digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sa manifestacije“Odbrana BiH-Igman 2016“

Autor: Avgust 14, 2016 0

Današnje naše svjedočenje o svijetloj prošlosti, govori da ćemo imati svijetlu budućnost

naglasio je general Hajrudin Grabovica

 

Ovogodišnja manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2016“, otvorena je u četvrtak 4. augusta, u 10 sati, na Memorijalnom centru Kovači, kada su šehidima i palim borcima proučene Fatihe i odate počasti. Poslije toga su na Mostu Suade Dilberović, također odate počasti poginulim za domovinu BiH.

Isti dan, naveče, poslije akšam namaza, u prepunoj Ratnoj džamiji na Igmanu proučen je mevlud i obavljen zikr. Akšam namaz je imamio Hadis ef. Pašalić, vojni muftija, a jaciju namaz njegov prethodnik, bivši vojni muftija Ismail ef. Smajlović, sada direktor za administrativne i pravne poslove Rijaseta. Mevludski program su izveli sarajevski imami, tevhid je vodio Haris ef. Hadžić, a predavanje je održao Ermin ef. Vučkić, glavni imam Medžlisa IZ Ključ. Bilo je to predivno veče u i oko Ratne džamije na Igmanu.

Sutradan, 5. augusta 2016. godine otpočela je centralna manifestacija „Odbrana BiH-Igman 2016“, kada su brojne delegacije vojnog, političkog i vjerskog života na Grkarici, Velikom polju, Mrazištu i Brezovači, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odale počast šehidima i palim borcima za odbranu BiH.

Na šehidskom mezarju na Velikom polju prisutnim se obratio general Hajrudin Grabovica, koji je uz ostalo naglasio:“ Današnje naše svjedočenje o svijetloj prošlosti govori da ćemo imati svijetlu budućnost“.

Na mezaristanu Mrazište uočismo Saimu Karišik kako miluje nišan, na kom piše: Elmedin Karišik 1976-1993. Saima reče da joj je Elmedin sin, koji je poginuo kao šehid u 17. godini života i da ona svake godine dođe na Igman, na šehidsku dovu, kako bi sinu proučila dovu.

U društvu Saime bijaše i Melkija Karišik, Saimina snaha, koja reče:“ Ovo mi je djever. Mi svake godine dolazimo ovdje i ovo je za nas poseban dan. Moj sin nosi ime svog amidže“.

Više hiljada klanjača na platou kod Ratne džamije

Veliki broj građana na Igman, na Veliko polje, prevezen je autobusima Grasa, Centrotransa i drugih prevoznih firmi i isti autobusi su građane, koji su željeli obaviti džumu, prevezli do Ratne džamije, odakle su ih poslije džume vratili na Veliko polje, a zatim na područje Sarajeva i drugih mjesta širom naše zemlje, odakle su došli. Prizor oko Ratne džamije bio je izvanredan, kada se u desetine safova ispred džamije našlo nekoliko hiljada musalija da obave džumu, a iza džamije su žene također u džematu obavile namaz.

Sat pred džumu, kod Ratne džamije na Igmanu, otpočeo je vjerski program, kada su vojni imami: Haris Hadžić, Nihad Zukorlić, Jakub Muratović, hafiz Aldin Hodžić, zajedno sa hafizom Omerom Zulićem i hafizom Yunuzom Kodžakom iz Turske, učili Kur'an, a Bilal Zukan izvodio ilahije.

Uslijedilo je obraćanje Nesib ef. Hadžića, glavnog imama oružanih snaga BiH, koji je prvo poselamio sve prisutne, posebno vojnog muftiju Hadis ef. Pašalića, muftiju za Njemačku Pašu ef. Fetića, muftiju sarajevskog dr. Enesa ef. Ljevakovića, muftiju travničkog dr. Ahmed ef. Adilovića, vojne imame iz Kraljevine Velike Britanije i Kraljevine Holandije, predstavnike Republike Turske, predstavnike vojnih i društveno političkih vlasti BiH i druge.

Cijeli izvještaj u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine