digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Takmičenja - Pobjednici 6. državnog takmičenja iz vjeronauke

Autor: Nezir Halilović Maj 20, 2017 0

U Medresi „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnu, 6. maja, održano je 6. državno takmičenje iz islamske vjeronauke

Ova medresa se još od 2012. godine, kada je Rijaset IZ uveo praksu takmičenja iz vjeronauke na državnom nivou, pokazuje kao odličan domaćin i stoga je strateški partner Uprave za obrazovanje u realizaciji ovog takmičenja. Kao i svake godine na ovom takmičenju se pokazuje ono najbolje iz vjeronauke u aktuelnoj školskoj godini, te su ponovo na jednom mjestu objedinjeni polaznici vjerskog odgojnog rada iz vrtića, te najbolji polaznici iz osnovne i srednje škole. I ove godine predškolske ustanove za odgoj Amel-i Nur koji su sa svojim vjeroučiteljicama izmamili osmijehe i oduševili sve prisutne. Osim toga pojedina muftijstva su u skolpu prijave istakla i svoje najznačajnije rezultate u domenu vjeronauke, a ekipa Travničkog muftijstva je o istim uradila i poseban video-klip. Takmičenje su svojim prisustvom uveličali i zamjenik Reisu-l-uleme i ujedno vršilac dužnosti direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta  Husejin-ef. Smajić; direktor Fonda „Bošnjaci“ Šahin Kerla; osnivač Medrese i direktor Fondacije Medrese „Osman ef. Redžović“, Džemal ef. Salispahić; direktor Medrese Dženan ef. Handžić, te neizostavno dr. Nezir Halilović kao glavna i odgovorna osoba organizacije i realizacije ovih takmičenja, te brojne druge osobe.

 

Kviz-takmičenje

Za vrijeme dok je komisija ispravljala NZOT-testove, po 3 najbolja predstavnika muftijstva su predstavljali svoje muftijstvo u revijalnom kviz takmičenju koje se, također, tradicionalno održava u amfiteatru Medrese „Osman ef. Redžović“.  U kviz-takmičenju učenici su pokazali zavidni nivo znanja iz udžbenika i dodatne literature, koje je publika mogla direktno pratiti, jer su sva pitanja kao i odgovori učenika prikazivani na velikom kino-platnu amfiteatra.  U vrlo zahtjevnoj konkurenciji i u atmosferi gdje je publika pažljivo iščekivala odgovore učenika, najbolje znanje je pokazala ekipa Zeničkog muftijstva, dok je drugoplasirana bila ekipa goraždanskog muftijstva, a trećeplasirana ekipa travničkog muftijstva.

Pobjednici takmičenja

Među VIII razred osnovne škole najbolji su bili: 1. Amina Maškić, OŠ “Novi Šeher” iz Maglaja,  vjeroučiteljica Admira Kovačević; 2. Amina Gutošić, I OŠ “Stolac” iz Stoca, vjeroučiteljica  Alma Mujakić i 3. Taida Dučić, OŠ “Husein ef. Đozo” iz Goražda,  vjeroučitelj Elvir Borčak. Među devetim razredima najbolji su bili: Dženad Šabić, OŠ «Hamza Humo» iz Zenice, vjeroučitelj Samed Pašalić; 2. Kerima Spahić, OŠ “Slavinovići” iz Tuzle, vjeroučiteljica Rahima Hujdur i 3. Berina Musić, OŠ “Čengić Vila I” iz Sarajeva, vjeroučiteljica  Almira Hadžić-Gološ. Među prvim razredima srednjih škola: 1. Aiša Pezić, MSŠ Vitez iz Travnika, vjeroučitelj Adnan Srebrenica; 2. Medina Pepeljak, Srednja medicinska škola Jezero iz Sarajeva, vjeroučiteljica  Emina Dacić i 3. Izairi Lejla, SŠC Hadžići iz Sarajeva, vjeroučiteljica  Zihreta Hajdarević.

Rekordan broj posjetilaca

Na kraju takmičenja, ispred Uprave za obrazovanje i nauku dodijeljene su Zahvalnice „Fondu Bošnjaci“ i Medresi „Osman ef. Redžović“ na već tradicionalnoj podršci ovom najobimnijem i najznačajnijijem godišnjem projektu u domenu vjeronauke. Važno je napomenuti da je ovogodišnje takmičenje rekordno po broju posjetilaca, jer su osim 65 učenika i njihovih vjeroučitelja, te koordinatora ispred Muftijstava, revijalnom takmičenju prisustvovali i brojni drugi posjetioci iz reda roditelja učenika koji se takmiče, direktora škola koji su, također, došli pružiti podršku svojim učenicima, velikog broja njihovih prijatelja iz razreda, te brojnih osoba zainteresiranih za ovu manifestaciju, čime ova manifestacija polahko pokazuje kapacitet da preraste u masovno posjećenu i medijski popraćenu „Manifestaciju znanja“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine