digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dopustite djeci da spavaju s vama jednom sedmično ili ponekad na raspustu

Autor: Adna Zulić Novembar 27, 2015 0

Dijete koje ima visoke moralne vrijednosti i dobro ponašanje prirodni je rezultat međusobnog poštivanja između supružnika, kao što bude i obrnuto!

Dragi roditelji, dopustite djeci da spavaju s vama jednom sedmično ili za vrijeme raspusta ponekad, jer to produbljuje duhovnu povezanost s njima i otklanja mnoge nedoumice u odnose majke i oca. Koristite u komunikaciji s vašom djecom izraze kao što su: Ja sam ponosan na tebe; Ti si divna osoba; Šta ti misliš o ...? Mogu li ti (ja) pomoći?

 Drage majke, prije nego što probudite svoju djecu, sjedite pored njih tri minute, tihim glasom proučite Ajetu-l-kursijju, sure Ihlas, Felek i Nas, potom ih probudite nježno, i mnogo govorite: subhanallah umjesto vikanja i galame. O, majko! Sjedi sa svojom djecom prije spavanja nekoliko minuta, kaži im da ih voliš. Zagrli ih. Pronađi im neku pozitivnu ideju za sutra, kako bi zaspali optimistično, a probudili se puni energije.

 O, majko! Nemoj dozvoliti svojoj djeci da neposredno nakon buđenja gledaju TV ili ipad, jer zjenica oka se širi poslije buđenja i može im naškoditi zračenje. Masaža djeteta mu može pomoći da se smiri, pomaže mu pri probavi i poboljšava san noću. Također, to razvija emocionalnu vezu između vas (majke i djeteta), stoga, nemoj mu uskraćivati tu nježnost.

 Kada se nasmiješiš svome djetetu - obavijesti ga da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem , rekao: “Osmijeh u lice tvome bratu je sadaka.”

 Kada hvališ svoje dijete - kaži mu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Lijepa riječ je sadaka.”

 Kada češljaš svoje dijete - poduči ga da to činiš zato što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko ima kosu, neka je počasti.”

 Kada ukrašavaš svoje dijete mirisom - poduči ga da to činiš zato što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Meni je, od vašeg Dunjaluka, učinjen dragim miris.”

 Kada tvoje dijete krene u školu - poduči ga hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem “Ko slijedi put stjecanja znanja, Allah će mu olakšati put do Dženneta.”

 Kada izdvojiš iz svog tanjira svome djetetu - poduči ga da to činiš zato što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Odvaditi dio hrane iz tvog tanjira u tanjir tvog brata je sadaka.”

 Kada se nađeš u društvu starijih - poduči svoje dijete da ih poštuje jer mi na taj način iskazujemo pokornost Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, koji je rekao: “Nije od nas onaj koji nije milostiv prema mlađima i ne poštuje starije.”

Draga majko, sjedi pored kreveta svog djeteta dok spava, podigni ga i zagrli kako bi se probudio u najjačim momentima majčine ljubavi i osjećanja. Ponavljajte često izraze kroz koje će djeca zavoljeti Allaha, dž.š, kao što su: Allah će nas opskrbiti, Allah nas voli - jer kada dijete odrasta, a u srcu mu je usađena ljubav prema Allahu, onda će se bojati da Ga ne posluša, radit će dobro i biće primijećen među svojim vršnjacima.

 

O Gospodaru naš, o Ti Koji si sačuvao Musaa, a.s, od utapanja u moru dok je bio novorođenče, sačuvaj našu djecu, sinove i kćerke, od utapanja u iskušenjima ovog života i njegovih užitaka, i podari nam, o Allahu, poslušnu i dobru djecu. Amin!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine