digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nekoliko praktičnih odgojnih savjeta

Autor: Senida Karasalihović-Adilović Februar 02, 2015 0

„Prvih sedam godina djecu učimo kroz igru.

Sljedećih sedam djecu disciplinujemo, govorimo im.

Od četrnaeste godine djeci pristupajmo kao prijatelju.“

(Ibn Kajjim)

 

Najveličanstveniji zadatak je nekoga odgojiti. Gospodar sebe naziva Odgajateljem. Odgojiti djecu je jako težak posao, sami roditelji znaju da ne ide uvijek tako lahko. Primjeri iz života Božijih poslanika nam pomažu da biramo prave metode za odgoj.Tako je Ibrahim a.s. dobio naređenje od Allaha dž.š. da zakolje svog sina Ismaila. Nakon upućenog naređenja, od strane Gospodara, Poslanik odlazi do svog sina, saopćava mu naredbu od Gospodara i kaže mu: „Šta ti misliš o tome?“ Važno je napomenuti da je Ismail tada bio u pubertetu. Djeca u tom periodu žele da sami odlučuju za sebe. Zato ih je jako važno pitati za njihovo mišljenje. Mnogo je efektnije nego im narediti. Kada nešto naredimo tinejdžeru, automatski stvaramo odbojnost prema zadatku. Ibrahim a.s. je dobio naređenje a prišao je sinu i pitao ga šta on misli o tome.Obzirom da je jako teško odgajati djecu u pubertetu, a tada ih je najpotrebnije usmjeriti na pravi put, roditelje koji imaju tinejdžere u kući, neće ništa koštati da probaju.

Kada naše dijete pravi greške, trebamo im ispričati i našu priču, reći im da smo i mi prošli kroz sve to i da nas posluša, kako ne bi prolazilo kroz iste probleme. Na taj način se gradi prijateljstvo.Kažu da se emocije vraćaju. Ako usmjerimo ljubav, vratiti će nam se ljubav. Ako prema našoj djeci usmjerimo galamu i visok ton, vratiti će nam se visok ton.Kada su tinejdžeri u pitanju, obzirom da oni vole da donose odluke sami za sebe, potrebno je da im dozvolimo da se osjećaju važnim i da određene odluke donose sami.

Nauka je dokazala da osobe koje majka voli, voli i njeno dijete. I obrnuto, ako majka ne voli biti u društvu nekoga, ne voli ni dijete. Pa ako želimo da naše dijete poštuje komšije, nane, poslanike moramo ih i mi poštovati.Ukoliko kažemo djetetu da je nešto “na dugom štapu,” mi napadamo njihove snove I ne dozvoljavamo im da maštaju i žive svoje snove.Ukoliko ti snovi i nisu baš dobri za vaše dijete (npr. kćerka želi da postane pjevačica), nemojte mu/joj reći da je to loše, da ne treba to biti. Pustite dijete, ono jako često mjenja odluke šta želi biti, možete te snove iskoristiti da dijete bude bolje (npr. ukoliko dijete smatra da je uredu nešto ukrasti, možete ga pitati šta ono misli da li bi moglo raditi željeni posao ukoliko ga policija uhvati da krade)

U djeci ne trebamo ubijati buntovništvo, buntovnici se poslije bore za svoja prava i suprostavljaju negativnoj zajednici. Na neki naćin, svi poslanici su bili buntovnici, oko njih su bili ljudi kojima su se morali suprotstaviti.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine