digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zašto imati žitarice u svakodnevnoj ishrani

Autor: A. Zulić Mart 02, 2016 20315 0

Prilikom izbora namirnica, bitno je odabrati cjelovita zrna žitarica ali i što manje obrađeno voće i povrće. Opna, ljuska ili mekinje, bogat su izvor vitamina iz B skupine i još mnogih drugih vitamina i minerala.

Spoljna opna žitarica je u želucu neprobavljiva, ali je zato u crijevima od višestruke koristi. Kada dospije u crijeva ljuska upija tekućinu iz crijeva, bubri i primorava crijeva na brži rad. Tom prilikom, osim vode, ljuskice upijaju i holesterol i toksine nakupljene u crijevima. *Potrebno je obratiti pažnju na dovoljan unos tečnosti jer prilikom konzumacije integralnih vrsta brašna ili pahuljica, moguće je da dođe do pada pritiska i nesvjestice uslijed povlačenja tečnosti iz crijeva.

U borbi protiv gojaznosti, smanjenju holesterola u organizmu i regulisanju probave, pomoći će vam cjelovita zrna pšenice, raži i heljde. Heljda će vam pomoći i u otklanjanju umora, otoka, grčeva u rukama i nogama. Kod Azijatkinja, žena koje u svojoj ishrani mnogo koriste soju, zapažen je izostanak klasičnih simptoma menopauze. Soja je korisna i u prevenciji moždanog udara, visokog pritiska i anemije. Zob ili ovas, kao i sve žitarice, u ljusci sadrži obilje vitamina B. Pri kuhanju zob ispušta sluz koja oblaže upaljenu sluznicu želuca i crijeva. Svakodnevna upotreba zobene kaše smanjuje lučenje sokova iz želuca i pankreasa, primiruje zapaljenske procese u želucu i crijevima i pomaže proces ozdravljenja. Ječam je namirnica koju je Allahov Poslanik posebno volio, kašu od ječma je nazvao hranom koja uklanja tugu. Ječam čisti organizam od otrova, potiče stvaranje mlijeka, jača kosti i čisti krvne žile. Oljušteno zrno ječma kuhanjem daje sluzavu masu koja ublažava zapaljenja u usnoj šupljini, želucu i crijevima. Sluz ćete dobiti tako što 20g ječma kuhate u 200ml vode, na lagahnoj vatri tri do četiri sahata. Dobijenu masu procijedite kroz gazu, a dobijenu, sluzavu, tečnost koristite za ublažavanje zapaljenskih procesa.

*Pšenica i raž su jedine žitarice čije tijesto može da kisne, mjehurići koji se formiraju prilokom tog procesa, pecivu daju mehkoću, zbog toga je bitno da pri korištenju brašna od neke druge žitarice dodate i određenu količinu pšeničnog ili raževog brašna.

ocijeni
(0 glasova)
Zadnji put promjenjen Srijeda, 02 Mart 2016 10:44

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine