digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zločini: Pucanj u dušu

Autor: A.H. Decembar 16, 2015 0

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 10. decembra održana je promocija dokumentarnog filma “Pucanj u dušu”. Film je zajednički projekat Udruženja Pokret Majki enklave Srebrenica i Žepa, Udruženja svjedoka i žrtava genocida i Exitmediafilma.

Genocidno silovanje kao sredstvo uništenja jednog naroda

Velika sala Gazi Husrev-begove biblioteke nije mogla primiti sve koji u došli da vide ovaj potresni film – opomenu, film o genocidnom silovanju korištenom tokom proteklog rata u BiH od 1992. – 1995. kao sredstvo uništenja jednog naroda. „Genocidno silovanje je silovanje do smrti kao dio masakra - silovanje da se žrtva natjera da poželi da je mrtva. To je silovanje s ciljem da žrtve natjeraju da napuste svoje domove i da nikada ne požele da se vrate. Silovanje se izvodi da bi se vidjelo i da bi se o njemu čulo - silovanje kao dio spektakla s ciljem da se podijeli zajednica, raspadne društvo i uništi narod. To je genocidno silovanje“, navodi se u ovom filmu i podsjeća da je ženu Bošnjakinju agresija 1992. zatekla samu - nije imala ni vojsku, ni policiju da je brani. Bila je prepuštena krvnicima. Film kroz potresna svjedočenja koje prate krici i scene vraća u vrijeme počinjenja ovih strašnih zločina i ističe podatak da je najmanje 61 dijete rođeno kao plod silovanja od kojih većina njih ne zna ništa o svom porijeklu.

Žrtve ne odustaju od istine

„Žene su u proteklom ratu, ali i poslije rata, iznijele najveći teret na svojim leđima. Hvala Bogu pa smo ostale i opstale da pričamo istinu. Danas je 10. decembar, Dan ljudskih prava, ali u BiH je to samo mrtvo slovo na papiru. Kako to da jedna majka 20 godina traga za kostima sina ili kćerke? Mislim da će ovaj film reći sve, a njegova glavna poruka je da svi vide da su žrtve tu i da će govoriti i da će tražiti pravdu“, kazala je predsjednica Udruženja Pokret Majki enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić u obraćanju prije emitiranja filma.

„Željeli smo pokušati doprinijeti pravima koje pokušavaju ostvariti žrtve i seksualno zlostavljana lica, žene i muškarci, koji su preživjeli najveću torturu za vrijeme agresije na BiH“, rekao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović. 


Zločin silovanja je po prvi put u procesima pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu okvalificiran kao zločin protiv čovječnosti, podsjeća ovaj film imenujući naše majke, sestre i kćerke istinskim junacima proteklog rata, jer su svojim svjedočenjima i borbom za istinu pobijedile svoje krvnike i nikada nisu odustale od borbe za bolju budućnost za buduće generacije. Njihovo jedino oružje je istina.

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine