digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Francuska ministrica obrazovanja predstavila plan o uvođenju arapskog jezika u osnovne škole

Autor: Avgust 12, 2016 0

Paris - Iznošenjem plana o uvođenju arapskog jezika kao izbornog predmeta u francuske škole francuska ministrica za obrazovanje Najat Vallaud Belkacem je izazvala buru reakcija javnosti.“Arapski će se učiti u osnovnim školama ukoliko budu postojali ljudski resursi i ukoliko roditelji budu tražili”, kazala je francuska ministrica Vallaud-Belkasimine za BFM početkom juna.

“Očigledno je da ne voliš Francusku”, napao je ministricu Jean-Frederic Poissona iz desičarske Kršćansko-demokratske stranke i pozvao da podnese ostavku. Annie Geneqwvard iz Republikanske stranke učenje arapskog je nazvala „trojanskim konjem“ koji vodi „islamskoj indoktrinaciji“.

Ministrica obrazovanja je podsjetila da je arapski jezik zvanični jezik 26 afričkih i arapskih zemalja, a u francuskim osnovnim školama je zastupljen sa manje od 0,1 posto u učenju stranih jezka, prenosi Le Monde.

U izvještaju Brooking Instituta pod nazivom Biti muslimanom u Francuskoj se navodi da u ovoj zemlji živi oko 5 miliona stanovnika koji su „muslimanskog porijekla“, kao i da je islam druga religija u Francuskoj nakon katoličanstva.

Većina njih dolazi iz zemalja arapskog govornog područja Sjeverne Afrike, a polovinu njih čini mlađa populacija od 24 godine i mlađe.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine