digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjeverna Amerika: Izjava o seksualnoj i rodnoj etici u islamu

Autor: H. Hasić Juni 16, 2023 0

Nedavno, u mjesecu maju, grupa sjevernoameričkih muslimanskih učenjaka, učenjakinja i imama objavila je širi iskaz pod naslovom “Upravljanje razlikama: Pojašnjenje seksualne i rodne etike u islamu“ (Navigating Differences: Clarifying Sexual and Gender Ethics in Islam)

Izjava je objavljena online i dostupna je na web stranici www.navigatingdifferences.com, a otvorena je mogućnost i za ostale učenjake i imame da je potpišu. Početkom juna brojalo se preko dvije stotine potpisa.

U izjavi je naglašeno da je posljednjih nekoliko decenija javni diskurs o seksualnosti predstavljao izazove za religijske zajednice te da je islamska seksualna i rodna etika suprotstavljena određenim popularnim društvenim viđenjima danas. To, kako je istaknuto, izaziva napetosti kod muslimana s obzirom na njihova religijska uvjerenja i društvena očekivanja.

„Istovremeno, javno neslaganje s LGBTQ praksama, uvjerenjima i propagiranjima sve više nailazi na optužbe za netoleranciju i neopravdane optužbe za netrpeljivost. Dodatno zabrinjavajuće je povećanje pritiska s ciljem promocije LGBTQ-centričnih vrijednosti među djecom kroz zakone i propise zanemarujući roditeljski pristanak i uskraćujući roditeljima i djeci priliku da iskažu prigovor savjesti. Takve politike podrivaju slobodu muslimanskih roditelja da uče svoju djecu religijski utemeljenoj seksualnoj etici, narušavaju njihovo ustavno pravo na slobodno praktikovanje religije i doprinose atmosferi netolerancije prema religijskim zajednicama“, navedeno je u izjavi.

Shodno tome, oni odbacuju ideju o tome da moralno neslaganje o pitanjima seksualne i rodne etike predstavlja netoleranciju ili poticanje nasilja te ističu pravo na izražavanje vlastitih uvjerenja kao i na ustavnu obavezu da žive u miru s onima koji imaju drugačija uvjerenja.

U nastavku su podsjetili da je za muslimane ultimativni izvor morala Bog, a ne tek razum i društveni trendovi te da, iako se islamska tradicija prilagođava različitim kulturalnim normama, postoje nepromjenjivi principi, eksplicitno istaknuti u Objavi.

Osim toga, navedeno je da je, s islamskog gledišta, seksualna veza dozvoljena samo u okvirima braka i to isključivo između muškarca i žene te da se u Kur’anu eksplicitno osuđuju seksualni odnosi između pripadnika istog spola.

Također, podsjetili su da su muškarac i žena duhovno isti pred Bogom te da je imitiranje drugog spola Muhammed, a.s., eksplicitno osudio, a Bog u Kur’anu poziva da se poštuje Njegova mudrost u stvaranju.

„Kao takav, kao opće pravilo, islam striktno zabranjuje medicinske postupke s ciljem promjene spola zdravih osoba, bez obzira jesu li takve procedure nazvane “afirmisanjem“ ili “potvrđivanjem“ spola. Za osobe rođene s biološkim dvoznačnostima kao što su poremećaji seksualnog razvoja islam dopušta traženje medicinskog tretmana iz korektivnih razloga“, istaknuto je u izjavi.

U daljnjem tekstu je istaknuto da islam prepoznaje razliku između osjećaja, djela i identiteta te da grešna djela ne bi smjela diktirati identitet muškarca ili žene, pa je muslimanima nedopustivo da se ponose identificiranjem s etiketama koje ih kategorišu prema njihovim grijesima. Važnim su naglasili da je stav islama o nedopuštenim seksualnim odnosima kompaktan s njegovom zaštitom i promocijom prava osobe na privatnost.

Navedeno je, također, da postoje religijske grupe koje su reinterpretirale ili revidirale religijsku doktrinu u korist inkluzije LGBTQ ideologije te da muslimanske zajednice nisu imune na takve pritiske. Takve reinterpretacije islamskih tekstova u korist LGBTQ afirmacije kategorički odbijaju kao „teološki neodbranjive, jer ti aspekti seksualne etike odgovaraju nepromjenjivoj kategoriji principa i nisu predmet revizije“.

Istaknuto je ustavno pravo na zadržavanje vlastitih viđenja s naglaskom da se prepoznaje konflikt islamskog morala i ciljeva zagovornika LGBTQ zajednice, ali, osim toga, naglasili su i njihovo ustavno pravo da žive u miru bez zlostavljanja. Nadalje, odbijaju „lažni izbor između podilaženja društvenim pritiscima da usvojimo viđenja suprotna našim uvjerenjima ili suočavanja s neutemeljenim optužbama za fanatizam“.

Izjava sadrži poziv kreatorima politika da zaštite ustavno pravo muslimana na slobodno praktikovanje religijskih uvjerenja, bez straha od uznemiravanja te da se suprotstave bilo kojoj legislativi koja bi ugušila slobodu religije religijskih zajednica.

Na kraju, pozivaju muslimanske javne ličnosti da održe svetost islama i da se suzdrže od pogrešnih izjava u ime svoje religije. Također, osvrnuli su se i na stanje onih koji se bore sa svojim željama koje prelaze granice islama.

„Znajte da i najčestitiji mogu počiniti grijeh i da svaki musliman, ma kako grešan bio, ima potencijal da mu bude oprošteno. Praksa samoobuzdavanja u odanosti Bogu je herojstvo. Nagrada za to raste proporcionalno s nivoom borbe. Naša krajnja svrha je dati prednost odanosti Bogu nad našim željama, a ne žrtvovati našu vjeru“, kazano je, između ostalog, u izjavi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine