digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako su oduzimani mostarski vakufi

Autor: Hasan Eminović Juni 10, 2017 0

Na osnovu arhiva Sreskog vakufskog povjerenstva u Mostaru od 1946. do 1967. g., a do kojeg smo tek nedavno došli, moguće je napraviti studiju hronološkog otuđenja vakufske imovine.

Komunistička vlast Islamsku zajednicu uvrstila je među one koje je trebalo razvlastiti i ekonomski oslabiti nizom restriktivnih zakona. Počeli su donošenjem zakonskih propisa koji su ograničavali njen rad. Za provođenje potpunog razvlaštenja Islamske zajednice pravnim putem, a na osnovu donesenih zakonskih propisa, jasno se vidi, mogli su raditi šta im na um padne. I radili su!

U ranoj fazi ataka na vakufsku imovinu Narodni odbor grada Mostara, pozivajući se na naredbe Savezne vlade od 25. novembra 1848. g., od Vakufskog povjerenstva je zatražio popis cjelokupne imovine, broj stoke, površinu obradive zemlje voćnjaka, košnica pčela, poljoprivrednih strojeva. Nerijetko smo nailazili na rješenja kako se dodjeljuje vakufski stan (najčešće soba i kuhinja) pojedincima, radnicima u preduzećima, upravi ili obrazovanju.

Kao stambene prostorije komunističke vlasti su uzimale i mektebe i u njih useljavali fizička ili pravna lica, a svi zainteresovani za vršenje obreda imaju mogućnost u drugim džamijama, pojašnjavale su lokalne vlasti. Primjera radi, mektepske prostorije u Brankovcu 24. 1. 1952. g. dodijeljene su bazi žitnog fonda. Vakufsko povjerenstvo je navodilo da ne posjeduje praznu prostoriju, a ukoliko se misli na prostorije gdje je smješten mekteb Vakufa Karađoz-begove džamije, njega redovno pohađa 70 djece. Prije tri godine morali su prenijeti mekteb u tu prostoriju iz soba medrese. jer su te prostorije oduzete i dodijeljene radnicima državnog žitnog fonda.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine