digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kruščica kod Konjica - Otvoren memorijalni kompleks Milaševica

Autor: B. P. S. S. Novembar 30, -0001 0

U džamiji na Kruščici pred duše šehida proučen je mevlud, a na platou Milaševice obilježena 24. godišnjica 6. korpusa Armije RBiH i otvoren hajir memorijalni kompleks

Dvadeset devetog jula 2017. godine na području džemata Kruščica desile su se tri memorijalne svečanosti. U džamiji je proučen mevlud pred duše šehida, a na platou Milaševica upriličeno je obilježavanje 24. godišnjice formiranja 6. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, te otvaranje memorijalnog ili hajir kompleksa koji se sastoji od hajir česme, šadrvana, šehidskog nišana za 12 šehida iz džemata Kruščica. Na ovom memorijalnom kompleksu postavit će se i spomen ploča za antifašiste iz Drugog svjetskog rata, te urediti stadion za sportske aktivnosti. Ovim događanjima prisustvovalo je više stotina ljudi, a memorijalni kompleks otvorio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Mevludski program izveli su imami MIZ Konjic, a domaćin je bio mjesni imam Ahmed ef. Kovačević. Gost predavač bio je dr. Džemaludin ef. Latić, a govorili su još i v.d. glavni imam Medžlisa IZ Konjic Redžo ef. Muhibić i Nezim Halilović Muderris.
Govoreći o ratnom putu i značaju 6. korpusa BiH i iskušenjima tadašnjeg i sadašnjeg vremena Izetbegović je kazao i ovo: „Mi smo odbranili zemlju, čast i obraz zato što volimo i poštujemo ovu zemlju. Mi smo bili moralni pobjednici tog vremena.”
Jedan od ratnih komandanata u jedinicama 6. korpusa bio je i Hasan Hakalović koji je, između ostalog, kazao: „“Neprijateljima smo pokazali da se ne mogu igrati dolinom Neretve.”
Govorio je i ratni komandant Enes Kovačević. On je podvukao: “Danas i 22 godine poslije rata vidi se suza u oku zbog naših šehida. Ovo nije spomenik samo šehidima ovoga kraja. Ovo su spomenici našoj mladosti da im prenesemo istinu o historiji njihove zemlje”.
Ispred civilnih struktura vlasti govorio je pomoćnik načelnika Općine Konjic Vahid Alibegović. On je istakao: “Formiranje 6. korpusa značilo je prekretnicu za općinu Konjic.“ Podvukao je da treba odati posebno priznanje mještanima Konjica i Jablanice koji su prihvatili velik broj izbjeglica.
General Armije RBiH Ramiz Dreković rekao je da, kad se zaboravi na šehide, zaboravit će se na sve zlo koje se dogodilo. “To se ne smije dozvoliti. Zahvalan sam na svemu što ste učinili za našu jedinu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Dreković.
Na kraju oficijelnog programa na nišan dvanaest šehida cvijeće su položile i brojne delegacije među kojima su Parlament BiH, Oružane snage, SIN Neretvica (Zavičajno udruženje za zaštitu historijskih spomenika i kulturnog naslijeđa) i brojna udruženja proistekle iz agresije na BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine