digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Jajce i Bugojno: Manifestacija o ženi i porodici

Autor: Avgust 29, 2018 0

U Bugojnu i Jajcu je 25. i 26. augusta 2018. godine organizaciji Muftijstva travničkog te organizovana je dvodnevna manifestacija „Žena, porodica i zajednica“ koja je proistekla iz prošlogodišnjih „Dana Esme sultanije“ u Jajcu.

Organizator ove dvnodnevne manifestacije bilo je Muftijstvo travničko u saradnji sa bugojanskim i jajačkim medžlisima Islamske zajednice.
Ovo je prvi projekat ove vrste u Bosni i Hercegovini, a glavni je cilj promoviranje porodičnih vrijednosti te afirmiranje rada i uloge žena unutar Islamske zajednice.
Manifestacija je počela svečanim programom u Kristalnoj sali Općine Bugojno, a u nedjelju (26.08.) je planiran program u džamiji na Volijaku u Jajcu te radionica za djecu. 
Na svečanosti održanoj u Bugojnu uručena je Plaketa „Princeza Dževhera“ dr. Meliki Mahmutbegović za izuzetan doprinos promociji ženskog aktivizma, dok je plaketa „Esma Sultanija“ dodijeljeno Lejli Bešo-Haskić za izuzetan doprinos promociji ženskog aktivizma i tradicijskih vrijednosti. Plakete je uručio Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.
- Večerašnji dio manifestacije se odnosu na svečani dio dodjele plaketa priznanja za žene koje su doprinijele afirmaciji ženskog aktivizma i koji doprinose očuvanju naše tradicije i vjere. Prisutne se bile koordinatorice sa svojim članicama sa cijelog područja muftiluka travničkog, a nosilac večerašnje manifestacije i pokrovitelj muftijstvo travničko, zajedno sa Medžlisom IZ Bugojno i Jajce. Dodijeljene su dvije plakete, prva plaketa simbolično je vezana za žene čija nosi imena džamija. Na području našem jedino je to Esma Sultanija džamija u Jajcu i džamija Princeze Dževhere u Bugojnu. Prvu plaketu Princeze Dževhere iz Bugojna dodijeljena je Potpredsjednici FBiH dr. Meliki Mahmutbegović, a druga Esma Sultanija dodijeljeno je koordinatorici za ženski aktivizam ispred Muftijstva travničkog prof. Lejli Bešo-Haskić – istakla je Suvada Šehić, nosilac aktivnosti Aktiva žena „Asr“ Medžlisa IZ Bugojno.
- Aktiviranjem odjela za ženu, brak i porodicu pri Rijasetu IZ željeli smo skrenuti pažnju generalno u Islamskoj zajednici ali i u našem društvu na položaj i ulogu žene, važnost svega onoga što žena nosi sa sobom, težinu odgovornosti kojoj se ne pridaje dovoljno pažnja i da na neki način nagradimo taj trud i zalaganje žena. U tom smislu Medžlis IZ Jajce je prošle godine pokrenuo jednu inicijativu a od ove godine je i Bugojno uključeno u nju, da se takvim ženama na području našeg Muftijstva bar preko nekoliko njih dodijele plakete ali i da se pošalje poruka u tom pravcu u kojima sam ranije govorio. Simboliku vidimo u dvije džamije koje su centralne u našem Muftijstvu, to su džamija Princeze Dževhere i džamija Esme sultanije i mi smo jedinstveno muftijstvo i po tome što imamo dvije centralne gradske džamije koji nose imena žena, jedna Princeze, druga Sultanije i možda u toj simbolici upravo leži činjenica da odavde treba da se pošalje jedna takva poruka. Upravo sa tim ciljem želimo kroz ovu manifestaciju afirmisati ženu, njenu ulogu i potcrtati važnost njene uloge kako u porodici, tako u društvu, ali i našoj zajednici – kazao je za bug.ba Vehid-ef. Arnaut, glavni imam MIZ Bugojno.Drugi dan manifestacije “Žena, porodica i zajednica” danas je nastavljen u Jajcu, a Organizacioni odbor je isplanirao šarolik i bogat program. Program je bio prilagođen i namijenjen gostima koji su došli iz svih medžlisa Muftijstva travničkog.
Prigodnim programom u džamiji u jajačkom naselju Volijak završena je manifestacija "Žena, porodica i zajednica". U džamiji na Volijaku proučen je Jasin i dova svim ženama, sultanijama, princezama, kraljicama, vakifama, muslimankama koje su dale doprinos u razvoju porodice i zajednice.
S djecom je realizirana radionica u prostorijama vrtića “Emina”, gdje su o njima brinule i s njima se zabavljale tete pomenutog vrtića i jedna učiteljica. Radili su u tri grupe i imali različite zadatke. Najmlađi su crtali svoju mamu – svoju sultaniju, srednja grupa su pisali o svojim majkama sultanijama, a starija grupa je učila zanimljivosti o Esmi sultaniji i nakon učenja su imali kviz.
Iako je bilo planirano druženje na Plivskim jezerima, zbog lošeg vremena pronašlo se alternativno rješenje, a svi gosti su dočekani, počašćeni i dostojanstveno ispraćeni iz Jajca.
Ovim putem Medžlis Islamske zajednice Jajce zahvaljuje se sponzorima, prije svega načelniku općine Jajce Edinu Hozanu te privredniku Medagi Hodžiću.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine