digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Access kamp: Ono što treba mladima BiH

Autor: D.S. Avgust 31, 2018 0

Medresa Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu je bila domaćin petodnevnog Ljetnog Access kampa za polaznike English Access Microscholarship i Teaching Tolerance Through English programa učenja engleskog jezika u periodu od 28. augusta do 01. septembra 2018. godine.

Access ljetni kamp organiziraju Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nevladina organizacija Američko vijeće za međunarodno obrazovanje BiH uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i US State Depertmenta. Preko 100 učesnika ovogodišnjeg Kampa su polaznici i profesori Access i TTTE programa iz 6 škola: Gazi Husrev-begove medrese Sarajevo, Karađoz-begove medrese Mostar, Medrese Džemaludin-ef. Čaušević Cazin, Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik, Mješovite srednje škole „Travnik“ iz Travnika i Srednje škole Stolac.

Svečanost zatvaranja kampa i predstavljanje rezultata  je planirano za subotu 01. septembra 2018. godine sa početkom u 11:00 sati u prostorijama Medrese Džemaludin-ef. Čaušević Cazin tokom koje će prisustvovat visoki zvaničnici Ambasade SAD iz Sarajeva, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te drugi predstavnici kulturnog, političkog i javnog života. 

Osim prilike da usavršavaju govorni i pisani engleski jezik kroz časove organizovane u američkom stilu, polaznici Kampa su imali mogućnost da uče o kulturi, običajima i narodima SAD, da se međusobno upoznaju i druže, stvaraju nova prijateljstva i stiču neophodne akademske vještine, ali i da upoznaju kulturno i historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine tokom planiranih izleta u okolne historijske gradove i mjesta među kojima su Ostrožac, Bihać, Bosanska Otoka, Bosanska Krupa i Cazin.

Šta je Access program 

Access program je dvogodišnji program učenja engleskog jezika i drugih praktičnih akademskih vještina koji podržava Vlada SAD preko Ambasada SAD u Sarajevu, a implementiraju ga Rijaset IZ u BiH u medresama i nevladina organizacija Američko vijeće za međunarodno obrazovanje u Sarajevu u drugim srednjim školama u nekoliko gradova. Access program u BiH postoji od 2004. godine, kada je kao pilot projekt implementiran u nekoliko medresa, da bi se 2005. godine program proširio i na sve ostale medrese u Bosni i Hercegovini.Na početku su nastavu držali američki profesori, a od 2011. godine izvođenje nastave i svih aktivnosti na ovom programu preuzeli su profesori engleskog jezika u školama. Access program u BiH jedan je od najorganiziranijih programa u regionu i model organizovanja uspješnog obrazovnog programa. Nakon dvije godine programa, ambasador SAD u BiH dodijeli certifikate o uspješno završenom programu polaznicima na posebnoj svečanosti.

Osim u 6 medresa u Sarajevu, Tuzli, Cazinu, Visokom, Mostaru i Travniku, od 2013. godine Access program postoji i u 6 srednjih škola u Travniku, Stocu, Busovači. Trenutno, Access program pohađa 160 polaznika, podijeljenih u 8 grupa u isto toliko gradova. Do sada je Access program uspješno završilo 8 generacija polaznika. Osim u Bosni  Hercegovini, Access program se organizuje u 85 zemalja, a završilo ga je više od 100.000 polaznika širom svijeta. 

U implementaciji Access programa, Rijaset IZ u BiH i Američko vijeće za međunarodno obrazovanjeimaju punu podršku Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini i Regionalnog ureda za programe engleskog jezika za srednju i jugoistočnu Evropu, ali i škola u kojima se implementira program.

Edukativno-kulturni sadržaj

Osim što unapređuju svoje znanje engleskog jezika ali i drugih praktičnih akademskih vještina, polaznici ovog dvogodišnjeg programa Ambasade SAD u Sarajevu imaju priliku da uče kako da budu korisni i aktivni građani društva i zajednice u kojoj žive kroz projekte volontiranja, posjete različitim obrazovnim i kulturnim institucijama, učestvovanje na obrazovnim i međureligijskim projektima i programima razmjene ili drugim aktivnostima.

Važnost ovog programa ogleda se i u kontinuiranoj edukaciji profesora. Svake godine održavaju se višednevnim radionice koje vode stručnjaci iz oblasti metodike nastave engleskog jezika, a veoma često ove radionice imaju međunarodni karakter jer istima prisustvu profesori iz različitih zemalja regije i šire. Ovo je jedan od rijetkih programa u našim školama gdje profesori imaju priliku da ostvare kontakte sa profesorima iz drugih država, prisustvuju međunarodnim konferencijama, rade na ličnoj afirmaciji, ali isto tako na svim tim seminarima prezentiraju svoje matične škole iz kojih dolaze i razbijaju stereotipne poglede i predrasude. Uz pomoć i podršku Ambasade SAD u Sarajevu, predavači na Access programu su imali priliku da se dodatno obrazuju i usavršavaju na programima i seminarima u Bosni i Hercegovini, nekim evropskim državama, ali i u SAD. 

Koristi Access programa su mnogostruke, kako za učenike, tako i za profesore. Plan i program kreiran je po američkom modelu, što znači da se učenici tokom nastavnog procesa pripremaju prvenstveno za život, odnosno da budu korisni članovi društvene zajednice. Zbog toga se mnogo časova posvećuje projektima, prezentacijama i volonterskom radu. Osim časova, za polaznike Access programa organizuju se ljetni kampovi na kojima, uz intenzivno učenje engleskog jezika i drugih korisnih i praktičnih vještina, učenici stječu nove prijatelje kroz druženje sa vršnjacima iz drugih škola. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine