digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Banja Luka: Bedranska dova 2019.

Bedranska dova muftije banjalučkog mr. Nusret ef. Abdibegovića proučena u noći Lejletu-l-Bedra u Ferhadiji džamiji u Banjoj Luci

Uzvišeni Allahu, mi okupljeni ovdje u Ferhat-pašinoj džamiji svjedočimo vjeru Islam, kojom si Ti zadovoljan i izgovaramo kelime šehadet (Ešhedu....), Zato Te molimo da u kabul i sevab upišeš sve naše ovogodišnje ibadete. Amin

Stanovnici, vjernici ovog Grada su prošli kroz različita iskušenja i patnje, rane na njihovim dušama i srcima su još uvijek svježe, nisu zacijelile pa Te molimo, da nam podariš nadu i radost života. Amin!

Gospodaru Svjetova, sinovi i kćeri ovog Grada su otrgnuti od zavičaja, pa Te molimo, da se njihovi korjeni ne sasuše u daljini. Smiluj im se, upiti ih na put Islama i na put njihovog zavičaja da se osvježe Vrbas vodom i da svoje korjenje zalijevaju istom. Amin!

Milostivi Allahu, mi znamo da smo u broju mala skupina, zajednica, no oni sa kojima si Ti zadovoljan, kao što si bio sa onima na Bedru, oni su velika i važna zajednica. Zato Te molimo, budi nam na pomoći da se očuvamo i opstanemo u ovom Gradu. Amin!

Milostivi Allahu, smiluj se našim predhodnicima koji su vjeru Islam i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu čuvali, branili i po njoj širili ljubav, slogu, prijateljstvo, suživot i dobro. Amin

Milostivi Allahu, molimo Te, ne optereti nas kušnjama, iskušenjima koja nismo kadri podnijeti i iz njih čvršći i jači izači. Amin

Milostivi Allahu, molimo Te, da naše ibadete: namaz, post, zekat, sadekatu-l-fitr, hadž i druge primiš i da oni budu naše stepenice kojima se približavamo i uspinjemo do Tebe. Amin!

Uzvišeni Allahu, molimo Te, ako neko od nas ili svi mi zaboravimo na Tebe, nemoj Ti zaboraviti na nas. Priznajemo da su naši grijesi veliki kao brda, a Tvoja milost obuhvata sve do neba. Amin!

Tako ti Tvoje neizmjerne milosti ujedini naša srca, ojačaj naše safove, sačuvaj naše džemate, uputi nas, našu djecu na Pravi put i ukabuli ovu večerašnju dovu koju ti učimo u povodu Lejletu-l-Bedra. Amin!

Plemeniti Allahu, molimo Te, da iz svoje riznice obilato nagradiš musafire i posjetioce večerašnjeg ibadeta i da se sretno i hairli kućama vrate. Amin!

f

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine