digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Livno dobilo novog imama

Autor: Ale Kamber Oktobar 18, 2016 0

Početkom oktobra 2016.godine MIZ Livno je u radni odnos primio mladog Zeničanina, porijeklom Donjevakufljanina, Ismaila ef. Mehtića, koji je u džematu u Gornjem gradu i u džamiji Hadži Ahmeda Dukatara na Glavici (Topovi) zamijenio Bugojanca, mr. Adisa ef. Sultanovića, koji je dobio novo radno mjesto  imama u Sarajevu kamo je otišao zbog doktorskih studija.

Samo što je došao u Livno, ef. Ismail je dobio zadatak da održi i svoju prvu hutbu i predvodi džuma namaz u centralnoj livanjskoj džamiji Ćurčinici, gdje se džuma jedino i klanja i gdje ga je vjernicima predstavio glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić. A kada su Livnjaci još čuli kako ef.Ismail pametno besjedi i prelijepo uči Kur`an, stvar je bila gotova. Prigrljen je od džematlija na prvu.

Inače, Ismail ef. Mehtić je sin poznatog bh islamskog mislioca, profesora i omiljenog predavača, autora više knjiga, jednog od vodećih bh imama, bivšeg zeničkog muftije i jednog od osnivača IPF u Zenici, dr.hfz. Halila ef.Mehtića koji je vodio i udruženje građana Selam u Zenici, koje izdaje časopis „Novi Horizonti“ u kojem je svoje radove objavljivao i Ismail.

Na pitanje Preporoda, otkud u Livnu i kakvi su mu prvi dojmovi o džematlijama i gradu s najviše potkupolnih osmanskih džamija u BiH, nakon Sarajeva, osvođenih najplavljim nebom na svijetu?

„Hvala Allahu Milostivom Samilosnom, koji mi je omogućio da nakon dugi niz godina honorarnog rada, dobijem priliku da konačno uvežem jednu radnu godinu. U ovome vidim i nadnaravnost Božjih riječi kada u svome časnom Kur'anu kaže: `A onaj ko se bude bojao iskrenom bogobojaznošću svoga Gospodara, dat će mu izlaz odakle se i ne bude nadao`. Pa upravo iz ovog plemenitog ajeta vidim Božju milost kada mi je ukazao tu čast da se dokažem na da'vetskom planu i u ovom području. S obzirom da sam većinu svoga imamskog angažmana imao u džematima širom dijaspore, ovo je jedna novina u mome životu i imamskome radu. Nastojat ću uz Allahovu dž.š. pomoć, kao i pomoć svojih kolega i džematlija, opravdati očekivanja! Ni jednom mladome čovjeku, uglavnom ne nedostaje motiva za rad i dokazivanje, pa tako ni meni, s toga molim Allaha dž.š. da mi pomogne u mojim plemenitim namjerama.
S obzirom da znamo koliko je imamski posao zahtjevan u gradovima gdje su Bošnjaci manjina, uzimam za pravo da kažem da mi to čini dodatno zadovoljstvo da uz pomoć našeg vrijednog mentora glavnog imama Dževada ef. Hadžića dodatno sebe isprofilišem u pravog i istinskog imama. Ovim putem želim da mu se zahvalim na ukazanom povjerenju, koje mi je ukazao postavljenjem za imama jedne od najljepših džamija i simbola livanjskoga kraja, džamije Hadži Ahmeda Dukatara. U tom smislu molim Allaha dž.š. da mene pomogne mojim džematom, a da džemat pomogne mojim hizmetom njima, kao i da pomogne sve livanjske muslimane i njihov vrijedni imamski i mualimski kolektiv, amin“, odgovorio je mladi ef.Mehtić, koji je izrazio zadovoljstvo prijemom džematlija, smještajem i uslovima rada, kao i uslovima rada ostalih livanjskih  imama i mualima koji su sigurno među najboljim uslovima u BiH.

Biografija

Ismail ef. Mehtić je rođen 24.08.1984. godine u Zenici. Završio četverogodišnju ”Elči Ibrahim-pašinu medresu” u Travniku 2002./2003, zatim dvogodišnji studij arapskog jezika za strance na Univerzitetu Damask, u  Siriji od 2003-2005, potom Islamski pedagoški fakultet u Zenici 2009. godine, gdje je upisao i  master studij na odsjeku za Islamsku vjeronauku  akademske 2011/2012. godine od kada je i student 2. godine na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, smjer za imama, hatiba i muallima.  Poznaje engelski jezik u razini middle-level, a arapski  u razini radnog korištenja (čitanje, pisanje, komuniciranje, prevođenje). Završio je i prvi stepen A 1.1. njemačkig jezika i služi se računarom (MS Word, PowerPoint, Internet).

Ef. Mehtić je tokom ramazana ili na par mjeseci obavljao dužnosti imama, hatiba  i muallima, u džematima: Enšede/Holandija (2005), Bergen/Norveška(2006), Kopenhagen(Danska2008),Oberentfelden/Švicarska (2009), Ponirak-MIZ Zenica (2010),

 Voclebruck/Austrija (2012), Bludenz/Austrija (2013), Karlsruhe/Njemačka (2013),

 Keln/Njemačka (2013), Kakanj II/ MIZ Kakanj (2013 i 2014) i u Osman-pašinoj džamiji u Trebinju (2015).

Godine 2011. je u Srednjoj medicinskoj školi u Zenici angažovan kao profesor Islamske vjeronauke u trajanju od 4 mjeseca, a 2014. godine je mjesec dana radio kao zamjena, te kao pripravnik volonter u Osnovnoj školi “Meša Selimović” u Zenici, na predmetu Islamska vjeronauka u trajanju od 9 mjeseci. Od 2010 do 2012 je radio kao sekretar redakcije časopisa „Novi horizonti“ i Udruženja “Selam” Zenica, a bio je dva mjeseca 2015. godine i sekretar pri MIZ Trebinje. Objavio je i nekoliko svojih radova i priloga za Glasnik RIZ BiH i zeničke „Nove horizonte“ gdje je objavio i desetak prijevoda.

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine