digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bihać: Novi imam džemata Fethija

Autor: Novembar 14, 2016 0

Nakon džuma-namaza u Bihaću, 11. novembra, svečano je uručen dekret Abdulazizu-ef. Nuspahiću, novom imamu džemata Fethija.

Dekret je uz tekbire i dove uručio glavni imam Mensur-ef. Čehić, uputivši tom prilikom čestitke novom imamu jednog od najstarijih džemata na području Medžlisa IZ Bihać. Efendija Nuspahić nije krio oduševljenost ukazanim povjerenjem i iskazanom dobrodošlicom, a glavni imam Ćehić je istako da je Nuspahić kvalitetno rješenje, te očekuje da ovaj džemat u narednom periodu doživi još veći preporod.

Biografija novog imama

Abdulaziz-ef. Nuspahić je rođen 18.03.1983. u Bihaću. Sin je šehida koji je poginuo braneći Bihać tokom proteklog rata. Medresu "Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu, završava 2003. godine kao učenik generacije, a zatim odlazi na studije u Egipat gdje završava Fakultet arapskog jezika na Univerzitetu Al-Azhar u Kairu 2008. godine. Prethodno je nakon završene osnovne škole  otišao u Jordan i studirao na Institutu za učenje arapskog jezika, gdje je završio studij jezika na Privatnom Univerzitetu Zarqa 1999. godine. Trenutno studira na postdiplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku historija.

Historijat džemata

Džemat Fethija osnovan je onog trenutka kada su Osmanlije otkupili crkvu sv. Ante Padovanskog, a prva džuma koju je predvodio Husein mevlan klanjana je 19. juna, 1592. godine. U požaru koji je zahvatio Bihać 1749. godine, stradao je i krov džamije. Prilikom obnove zidina grada Bihaća, obnovljeni su zidovi i krov džamije. Također je obnavljana i nakon zadnjeg rata, a tako preuređena ostaje najmarkantniji historijski objekat u gradu što je ostala do današnjih dana.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine